ВОДЕ СРПСКЕ: Ситуација на ријекама на подручју Републике Српске данас је стабилна :: Semberija INFO ::

 

ВОДЕ СРПСКЕ: Ситуација на ријекама на подручју Републике Српске данас је стабилна


У наредна три дана не очекују се нове значајније падавине, што би требало да доведе до смиривања ситуације на свим водотоцима на подручју Републике Српске.

Према расположивим прогнозним моделима и извештајима стручних служби ЈУ "Воде Српске" са терена, стање водостаја на подручју Републике Српске на дан 11. фебруара 2021. године, је сљедеће:

- Ријека Сава је у благом порасту али се не очекује да ће водостаји достићи коту редовне одбране од поплава, изузев на мјерној станици у Јасеновцу гдје је ова кота достигнута у току јучерашњег дана.
- Ријека Босна тренутно је у опадању низводно од Добоја али се очекује благи пораст водостаја са врхом поплавног таласа који би могао да буде достигнут у току сутрашњег дана.
- Ријека Уна је у благом порасту али се не очекује значајније повећање водостаја.
- Ријека Сана тренутно је у стагнацији, са тенденцијом даљег опадања током наредних дана.
- Не очекује се ни значајнији пораст ријеке Врбас.
- Ријека Дрина је у доњем току тренутно у стагнацији пошто је на мјерним станицама Шепак у Републици Српској и Радаљ у Републици Србији ујутро 11. фебруара забиљежен пад водостаја. Током наредних дана постоји могућност благог пораста водостаја ријеке Дрине због раста нивоа притока у горњем и средњем току ријеке Дрине.
- У зависности од количине падавина, и током данашњег дана постоји могућност појаве бујичних поплава на мањим водотоцима подручју Херцеговине, посебно на подручју Калиновика, Невесиња, Гацка и Требиња.

ВОДЕ СРПСКЕ