Избор новог поглавара Српске православне цркве 18. фебруара: Архимандрит Јован извлачи коверту? :: Semberija INFO ::

 

Избор новог поглавара Српске православне цркве 18. фебруара: Архимандрит Јован извлачи коверту?


Сједница Светог архијерејског сабора Српске православне цркве на којој ће бити изабран нови патријарх српски биће одржана у крипти Храма Светог Саве на Врачару, одлучио је Свети архијерејски синод којим је предсједавао митрополит дабробосански Хризостом. Да се избор црквеног поглавара први пут у новијој историји бира ван сједишта СПЦ - Патријаршијског двора - донијета је због епидемиолошких мјера. 

- Крипта је довољно пространа и опремљена да у њој може ефикасно да се одржи саборска сједница. Ријеч је о богослужбеном простору, па ће на истом мјесту бити служен и призив Светог духа. У крипти почива и патријарх Иринеј, па и та чињеница даје одређену симболику,’’ кажу у Патријаршији.

Синод ће на изборни сабор највјероватније позвати архимандрита Јована Радосављевића, једног од најстаријих и најугледнијих монаха СПЦ. Он ће бити задужен да, сходно традицији, између три коверте кандидата са највише гласова извуче име новог патријарха. ,,Апостолски жријеб" саставни је дио процедуре избора црквеног поглавара који предвиђа Устав СПЦ.

Изборни сабор СПЦ заказан је за 18. фебруар. Нови патријарх могао да буде изабран истог дана. Саставни дио процедуре је и устоличење новог поглавара у Саборној цркви у Београду које би могло да се одржи већ 21. фебруара.

Архимандрит Јован се сматра једним од највећих духовника у Српској православној цркви, а био је пријатељ и исповиједник патријарха Павла и Иринеја. Био је и ученик владике Николаја Велимировића.

- Ријеч је о истинском Божијем човјеку који је цијели свој живот предао Јеванђељу и чувању успомене на Светог владику Николаја Велимировића. Потиче из Лелића, села које је дало двојицу светитеља и тројицу епископа српске цркве. У сваком погледу је личност достојна да извуче име новог поглавара СПЦ,’’ казао је протојереј-ставрофор Мирко Животић из епархије шабачке.

​Семберија инфо / Агенције