ВОДЕ СРПСКЕ: ТРЕНУТНО НЕ ПОСТОЈИ ОПАСНОСТ ОД ВЕЋЕГ ИЗЛИВАЊА РИЈЕКЕ ДРИНЕ :: Semberija INFO ::

 

ВОДЕ СРПСКЕ: ТРЕНУТНО НЕ ПОСТОЈИ ОПАСНОСТ ОД ВЕЋЕГ ИЗЛИВАЊА РИЈЕКЕ ДРИНЕ


На основу расположивих прогнозних модела и извјештаја стручних служби ЈУ "Воде Српске" Бијељина, достављамо вам најновије информације о водостајима на подручју Републике Српске, на дан 10. фебруара 2021. године:

- Према расположивим прогнозним моделима, и даље постоји могућност бујичних поплава на подручју Херцеговине, посебно на подручју Калиновика, те могућност изливања ријеке Дрине и њених притока (Лим).

- Водостај ријеке Дрине на мјерној станици Радаљ 9. фебруара је достигао коту редовне одбране од поплава. Водостај је тренутно у опадању али се због најављених нових падавина наредних дана може очекивати нови пораст водостаја ријеке Дрине. У ноћи између 9. и 10. фебруара на неколико локација на подручју Семберије дошло је до изливања ријеке Дрине из минор корита, али се вода кроз стараче враћа у корито, и тренутно не постоји опасност од већег изливања ријеке Дрине на пољопривредне површине.

- Ријека Сава је у порасту, али се не очекује да ће током данашњег дана достићи коту редовне одбране од поплава, изузев на мјерној станици Јасеновац.

- Ријека Босна тренутно је у опадању али се, усљед нових падавина, очекује нови пораст водостаја ријеке Босне са врхом поплавног таласа који би могао да буде достигнут у петак, 12. фебруара.

- Водостај ријеке Уне је у благом порасту али се не очекује значајније повећање водостаја.

- Водостај ријеке Сане је у благом опадању и не очекује се пораст водостаја у наредна три дана.

- Према расположивим прогнозним моделима, на ријеци Врбас не предвиђа се значајнији пораст водостаја.

Стручне службе ЈУ "Воде Српске" редовно прате стање водостаја на водотоцима на подручју Републике Српске, и дјелују у складу са својим надлежностима према Оперативном плану одбране од поплава.