Политика: Србија водећа у Европи у вакцинацији :: Semberija INFO ::

 

Политика: Србија водећа у Европи у вакцинацији


Фото - Танјуг
БРИСЕЛ - Бриселски портал "Политико" (Politico) констатује да је Србија постала водећа земља у вакцинацији на територији континенталне Европе и то захваљујући првенствено добрим односима са Кином.

Наводи се чињеница да је у Србији, најмање једну дозу вакцине, примило око 7 процената популације што је "више него двоструко од тренутног просјека Европске уније".

"Београд је кроз високу стопу вакцинације доказао вриједност свог деликатног геополитичког балансирања. Земља је у преговорима о чланству у ЕУ, али такође његује блиске везе са Пекингом и традиционалним савезником Русијом", наводи Политико.

Наглашава се да већина од 1,1 милиона доза које до сада увезла Србија долази из кинеског Синофарма, а да још један милион треба да стигне прије марта.

Додаје се да Србија преговара са Русијом о набавци, али и и започињању домаће производњу своје вакцине Спутњик, као и да је у преговорима са фармацеутским компанијама које је одобрила ЕУ.

Констатује се да кинеска вакцина до сада није одобрена од стране ЕУ и САД због недостатка података из треће фазе испитивања, али да је и Мађарска, као чланица ЕУ, дала ванредно "зелено свјетло" за употребу Синофарм вакцине на својој територји.

"За ЕУ ово је непријатно подсјећање да се суочава са снажном конкуренцијом за утицај у њеном непосредном сусједству, гдје расте фрустрација због спорог процеса приступња земаља кандидата. Испорука вакцина је само појачала ту фрустрацију, јер четири од шест држава западног Балкана још нису добиле ни једну дозу упркос обећањима из Брисела", наводи Политико.

Подсјећа се на чињеницу да је Европска комисија издвојила 70 милиона евра за вакцине за западни Балкан за које се, као ни за оне из међународног инструмента Ковакс, још не зна када ће моћи да буду испоручене региону.

"Чекање на вакцине, које долази у тренутку када се улазак у ЕУ чини све удаљенијом перспективом, ризикује да одмакне западни Балкан од блока. Следећи вођство Србије, многи у региону - који су забиљежили неке од највиших стопа смртности по становнику током пандемије - такође почињу да траже помоћ на Истоку", констатује Политико.

Саговорници "Политика" оцијењују да је ЕУ, "геополитички пропустила прилику да покаже своју посвећеност региону" што је "оставило могућност Кини и Русији да прошире свој утицај и профил у региону".

​Танјуг / Независне