Почиње вакцинација у Хрватској :: Semberija INFO ::

 

Почиње вакцинација у Хрватској


Фото - Танјуг/АП
ЗАГРЕБ - У Хрватској данас креће дистрибуција 25.200 доза вакцина "Модерне" и "Астра Зенеке", а биће вакцинисани старији од 65 година, хронични болесници, а након њих и сви други који желе, пише портал "Индекс".

Епидемиолог Хрватског завода за јавно здравље Ива Пем Новосел објаснила је да данас почиње дистрибуција према Славонији и према Далмацији, у сриједу, 10. фебруара, вакцине стижу у Истру и у централну Хрватску, а у петак, 12. фебруара, у сјеверни дио Хрватске.

Она је за ХРТ рекла да су количине вакцине одређене пропорционално броју становника.

Иако из удружења пензионера траже одгађање вакцинације старијих вакцином "Астра Зенеке", Новосел поручује да у Хрватској ситуација није таква да би требало одгодити вакцинацију.

"Већ након прве дозе, кроз три седмице развија се дјелотворност, а када се приме пуне двије дозе, и то са оним максималним размаком од 12 седмица, та ефикасност је чак око 82 одсто", рекла је епидемиолог.

Хрватска је јуче потврдила 25 смртних случајева од посљедица вируса корона и 276 новозаражених, а 407 опорављених, подаци су Националног штаба Цивилне заштите.

​Срна / Независне