Данас је Међународни дан сјећања на жртве холокауста :: Semberija INFO ::

 

Данас је Међународни дан сјећања на жртве холокауста


Међународни дан сјећања на жртве холокауста обиљежава се данас, 27. јануара, у спомен на дан када је крајем Другог свјетског рата 1945. године совјетска Црвена армија ослободила Аушвиц-Биркенау, најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи.

Међународни дан сјећања на жртве холокауста установљен је 1. новембра 2005. године резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација.

Опредјељујући се за дан када је 1945. године ослободен Аушвиц, Генерална скупштина УН руководила се потребом реафирмације људских права, превенције и кажњавања злочина геноцида, као и стално присутне опасности од расне, националне и вјерске мржње заснованих на предрасудама.

На јеврејском дијелу Новог гробља у Бањалуци данас ће бити положени вијенци поводом 27. јануара - Међународног дана сјећања на жртве Холокауста.

Полагање вијенаца планирано је у 11.00 часова, речено је Срни у Јеврејској општини Бањалука.

Чланови Јеврејске општине Бањалука и Друштва српско-јеврејског пријатељства, као и сви пријатељи јеврејског народа већ дуги низ година обиљежавају дан када је Црвена армија 1945. године ослободила највећи нацистички концентрациони логор Аушвиц у Пољској.

Агенције / Независне новине