АПЕЛ: СЛОБОДА ИЗРАЖАВАЊА ДА, УВРЕДЕ И МИЗОГИНИЈА НЕ! :: Semberija INFO ::

 

АПЕЛ: СЛОБОДА ИЗРАЖАВАЊА ДА, УВРЕДЕ И МИЗОГИНИЈА НЕ!


Организације цивилног друштва, као и активисти и активисткиње, који се залажу за родну равноправност и поштовање људских права жена, а боре се против дискиминације и говора мржње, најоштрије осуђују непримјерен и мизогин језик изражен у колумни аутора Горана Дакића, под насловом „Вакцина против безобразлука“, објављене на порталу мојабањалука.инфо.
 
Дакић је наиме, алудирајући на портпаролке у Министарству здравља РС и Институту за јавно здравство РС, написао: „Посао портпарола није пјесма. Треба чистити крмачлуке надређених из дана у дан, треба мијењати директорске постељине из седмице у седмицу, треба пеглати изгужване реченице претпостављених из мјесеца у мјесец“.
 
Уз пуно уважавање медијских слобода и ауторске слободе изражавања, и схватајући да није у питању класичан новинарски текст, него колумна, ипак сматрамо да ове ријечи изражавају (не)прикривену мизогинију.
 
На исти начин ове ријечи је окарактерисао и Гендер центар – центар за једнакост и равноправност полова у Влади Републике Српске, који је става да се „ради о медијској објави са евидентним сексистичким, увредљивим и дискриминишућим констатацијама“.
 
Посебно је проблематично што су се поменути аутор и медиј оглушили на молбу за јавно извињење, које су упутиле Јелена Вујић, Милка Мрђа и Валентина Мишљеновић, портпаролке на које се односе ове увредјиве ријечи.
 
Умјесто јавног извињена, новинар је, као одговор, написао нови текст, у којем су изнијете нове увреде, те на крају текста и отворена порука да „извињење не долази у обзир.“
 
Подсјећамо да је и по Кодексу за штампу БиХ јавно извињење обавеза новинара и медија, који је повриједио Кодекс.
 
Такође, крајње је непримјерен овакав начин комуникације између новинара и службеница за односе с јавношћу јер вријеђа жене, угрожава њихова људска права и једнакост и не доприноси јавном интересу, цивилизацијском напретку и квалитету јавног комуницрања.  
 
Овај јавни апел упућују:
 
Милкица Милојевић, новинарка и активисткиња из Бањалуке
Данка Зелић, мировна и активисткиња за женска права
Фондација „Лара“ Бијељина
Центар женских права Зеница
Фондација „Удружене жене“ Бања Лука
Удружење грађанки „Грахово“ Босанско Грахово
Удружење „Форум жена“ Братунац
Удружење „ХО Хоризонти“ Тузла
Удружење „Глас жене“ Бихаћ
Удружење „Нови пут“ Мостар
Удружење жена „МОСТ“ Вишеград
Удружење жена Дервента
Удружење „Женска визија“ Тузла
Удружење „Жена БиХ“ Мостар
Фондација ЦУРЕ Сарајево
Фондација „Женски центар“ Требиње
УРЕМ „Сигуран корак“ Бијељина
Удружење жена Ромкиња „Боља будућност“ Тузла