МАСК НУДИ 100 МИЛИОНА ДОЛАРА НАГРАДЕ :: Semberija INFO ::

 

МАСК НУДИ 100 МИЛИОНА ДОЛАРА НАГРАДЕ


Шеф Тесла Моторса, предузетник Илон Маск је у четвртак, 21. јануара, на твитеру обећао 100 милиона долара награде за развој најбоље технологије хватања емисије угљен диоксида.

Хватање емисија које загријавају планету постаје критични дио многих планова у борби против климатских промјена, али до данас је постигнут врло мали напредак у технологији, с напорима усмјереним на смањење емисија, а не на уклањање угљеника из ваздуха.

Међународна агенција за енергију (ИЕА) поручила је крајем прошле године да је потребан нагли пораст у примјени технологије за хватање угљеника ако земље желе постићи циљеве нето емисије гасова на нулу.

“Донирам 100 милиона долара награде за најбољу технологију за хватање угљеника”, написао је Маск на твитеру, а затим је  обећао више детаља идуће седмице.

Суоснивач компаније Пеј Пал, коју је продао, Маск данас води неке од најфутуристичкијих компанија на свијету. Осим Тесле, на челу је компанија Спејс X и Неуралинк, стартапа који се бави повезивањем мозга с рачунарима.

Амерички предсједник Џо Бајден обећао је да ће убрзати развој технологије хватања угљеника као дио свог опсежног плана за борбу против климатских промјена.

Семберија инфо