Због екстремно ниских температура попуцале жељезничке шине :: Semberija INFO ::

 

Због екстремно ниских температура попуцале жељезничке шине


Велики дио Европе нашао се на удару екстремно ниских температура, због којих су у Варшави попуцале жељезничке шине и погоршан је квалитет ваздуха због коришћења угља за гријање.

У неким дијеловима Пољске температуре су током протекле ноћи пале и до минус 28 степени Целзијуса, због чега је прошла ноћ регистрована као најхладнија у посљедњих 11 година.

Упоредо са хладним временом у Варшави и у другим дијеловима Пољске погоршао се квалитет ваздуха због повећаног ложења угља за гријање и великих количина смога, да су градске власти апеловале на грађане да не излазе из својих кућа.

Према подацима Института за хидрометеорологију у сусједној Чешкој, протекле ноћи је измјерена најнижа температуре ове године, чак минус 20 степени Целзијуса, док је у понедјељак у Орличкој Захори, планинском селу удаљеном око 160 километара од Прага, надомак границе са Пољском, измјерено минус 27 степени Целзијуса.

Због великих количина снијега, клизавих путева и обореног дрвећа, у Њемачкој је потврђен већи број саобраћајних незгода са једним погинулим.

Ниске температуре и хладан ваздушни талас са Арктика захватили су и нордијске земље.

Истанбул се такође забијелио под снијегом који је паралисао градски саобраћај, преноси АП.

У Грчкој су измјерене рекордно ниске температуре, а најхладније је било у региону Западне Македоније, минус 19 степени Целзијуса, наводи се у извјештају АНА.

Српска инфо / Инфо Бијељина