Пуцњаве у џамијама, најмање 49 мртвих :: Semberija INFO ::

 

Пуцњаве у џамијама, најмање 49 мртвих


Најмање 49 особа је убијено у пуцњавама у две џамије на Новом Зеланду, а више од 20 људи је рањено.
То је објавио полицијски комесар Мајк Буш, уз наводе да је у једној џамији убијена 41 особа, у другој седам, а једна је подлегла повредама у болници.

Премијерка Новог Зеланда Џасинда Ардерн је рекла да се овакав догађај може описати само "као терористички напад" и додала је да је Нови Зеланд подигао степен безбедносне претње на највиши ниво, преноси ББЦ.
Потврдила је да су у притвору четири особе са екстримистичким ставовима, али да нису били ни на једној полицијској листи сумњивих.
 
Буш је истакао да је напад био добро планиран, као и да ће нападач у суботу бити изведен пред истражног судију.
 
Нападач је ухапшен, као и још три особе.
 
Медији су пренели да је полиција деактивирала неколико импровизованих експлозивних направа које су биле закачене за моторна возила.
 
"Нападач је упао у џамију Масџид Ал Нор десетак минута по почетку молитве и отворио ватру. Испалио је десетине, ако не и стотине метака. Он је белац, плаве косе, ниског раста, носио је шлем и панцир", рекао је очевидац Ахмад ал-Махмуд.


Пуцњава се догодила и у џамији Линвуд Масџид.
 
Сведоци кажу да су видели мушкарца који носи камуфлажно одело и кацигу како излази из џамије после пуцњаве, а непотврђени извештаји упућују на проналазак бомбе у непосредној близини.
 
Локално становништво муслиманске вероисповести је наводно јурило нападача из Линвуд џамије и пуцало на њега, пре него што се одвезао моторним возилом.

Полиција је ухапсила четири особе, укључујући и једну жену, а јавни објекти су затворени као и све џамије на Новом Зеланду.
 
Један од нападача је идентификован као Брентон Тарант, а медији преносе да је он на свом Фејсбук профилу уживо преносио напад, за који је сам истакао да је терористичке природе.