​Политичари избачени из комисије за спречавање сукоба интереса :: Semberija INFO ::

 

​Политичари избачени из комисије за спречавање сукоба интереса


САРАЈЕВО - Министарство правде БиХ израдило је Нацрт закона о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ у којем се, између осталог, наводи да за вријеме обављања јавне функције која подразумијева пуно радно вријеме исти функционер не може обављати друге послове те да је његова функција неспојива са чланством у управном и надзорном одбору, као и скупштини, управи или менаџменту јавног предузећа.

"Носилац јавне функције не може бити члан скупштине, надзорног одбора, управе или менаџмента, бити у својству овлаштене особе или имати финансијски интерес, што укључује и пружање личних услуга, у било којем приватном предузећу које склапа уговоре или на други начин послује с институцијом БиХ која се финансира из буџета институција БиХ. Ова одредба примјењује се на приватна предузећа која су склопила уговор или послују с институцијама БиХ које се финансирају из буџета у износу већем од 10.000 КМ", наводи се, између осталог, у Нацрту закона о спречавању сукоба интереса који је тренутно у поступку јавне расправе.

Ова комисија финансираће се из буџета БиХ преко Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције, а да би се неко могао кандидовати за члана комисије шест мјесеци прије не може бити члан тијела управљања политичке странке и да пет година прије кандидовања није обављао функцију посланика, делегата, члана Савјета министара БиХ, члана владе на било којем нивоу, одборника, градоначелника и начелника општине.

У образложењу Нацрта закона о спречавању сукобу интереса наводи се да је потреба за новим законом евидентна те да је и ГРЕЦО у својим извјештајима константно говорио да су нормативни и институционални оквири за сукоб интереса у БиХ неадекватни. Обавеза доношења новог закона произилази и из Мишљења о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ, у којем је идентификовано 14 приоритета које БиХ треба да испуни.

У "Транспаренси Интернешнл БиХ" (Transparency International), гдје су анализирали Нацрт закона о сукобу интереса у институцијама власти БиХ, кажу да у појединим дијеловима тај закон успоставља још ниже стандарде од оних које сада имамо. Наводе примјере да ће новим законом функционерима бити омогућено да буду власници или директори приватних предузећа која добијају тендере или да буду на челу удружења која примају новац из буџета, али из нижих нивоа власти.

"То значи да ће јавни функционери са државног нивоа моћи бити у управи или власници приватних предузећа која склапају послове с ентитетским, кантоналним и локалним институцијама", наводе у "Транспаренси Интернешнл БиХ".

Независне новине