На Дан Републике на РТРС-у биће приказан филм Коридор 92 :: Semberija INFO ::

 

На Дан Републике на РТРС-у биће приказан филм Коридор 92


БИЈЕЉИНА - Документарни филм "Коридор 92" о једној од најславнијих битака Војске Републике Српске биће приказан 9. јануара на Радио-телевизији Републике Српске.

Филм ће бити приказан у суботу, 9. јануара, на Дан Републике у 20.10 часова, најављено је у програму Радио-телевизије Републике Српске.


Овај документарац сниман је у копродукцији РТС-а, РТРС-а, Министарства одбране Србије и Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих цивила. Филм је режирала новинарка Слађана Зарић.

Из Републичког центра су истакли да ће овај филм остати трајни историјски документ сјајне борбе и спасења српског народа.

Зарићева је раније рекла да је принцип израде филма аутентичан и заснива се на свједочењу људи који су заиста били учесници свега што се дешавало у Посавини 1992. године.

Војна операција "Коридор 92" трајала је од 28. јуна до 6. октобра 1992. године на простору Посавине.

У акцији су погинула 273 борца Војске Републике Српске, а рањено је 1.918 бораца.

Акција "Коридор 1992" почела је након што су снаге ХВО-а, заузимањем Модриче, пресјекле копнени пут између западног дијела Српске и тадашње САО Крајине са источним дијелом Српске и Србијом.

Овом битком, названом "Коридор живота" ослобођени су Модрича, Оџак, Дервента и Брод, а комплетна операција пробоја и обезбјеђивања Коридора завршена је 6. октобра 1992. године изласком српске војске на ријеку Саву на простору Брода.

Пробојем "коридора живота" је послије 42 дана прекинута копнено-ваздушна блокада, те спојени источни и западни дијелови Републике Српске и омогућена веза са матицом Србијом.

​Срна / Глас Српске