ДАЧИЋ: НЕМА ПРОМЈЕНЕ ДЕЈТОНА ИСПОД СТОЛА, ЈАЧАТИ СРПСКУ :: Semberija INFO ::

 

ДАЧИЋ: НЕМА ПРОМЈЕНЕ ДЕЈТОНА ИСПОД СТОЛА, ЈАЧАТИ СРПСКУ


Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић истакао је да је важно одржати заједништво у одбрани постојања Републике Српске и њеном сталном јачању, прије свега економском, као и у још јачим везама са Србијом, те нагласио да Београд неће дозволити да се притисцима и "испод стола" промијени дејтонски поредак.

Дачић је у празничном интервјуу за Срну изјавио да су односи Србије и Републике Српске примјер како треба да изгледају односи двије најближе заједнице.

- Мислим да нам други народи завиде на томе какве смо везе до сада изградили и каква интензивна сарадња иде непрестано у оба смјера, али није то најважније - нагласио је Дачић.

Према његовим ријечима, приближавање Србије и Српске ће ићи још брже кроз економске везе, кроз градњу и модернизацију инфраструктуре, кроз подршку пројектима из здравства и образовања.

Дачић је рекао да је одлазећа година била веома динамична за Србију и Српску, те подсјетио да су донесене неке важне заједничке одлуке, попут пројекта аеродрома у Требињу, хидроенергетског система "Горња Дрина" и градње дионица ауто-пута према Српској и даље ка Сарајеву.

- Такви послови нас трајно везују једне за друге - навео је Дачић, те напоменуо да је Србија и до сада улагала много у Републику Српску, гдје год је било потребно, што види као улагање у саму себе и ту нема никакве разлике.
Дачић је истакао да и у наступајућој години треба наставити тим путем, још интензивније, те додао да се нада да ће за то бити још више слободе како епидемија вируса буде слабила.

НИЈЕ МОГУЋЕ ОЧУВАТИ БиХ АКО СЕ УКИНЕ РЕПУБЛИКА СРПСКА

Говорећи о захтјевима за укидање Српске и нападима на политику Србије према БиХ, Дачић је, осврнувши се на обиљежавање 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума, подсјетио на то колико су и даље јаки напори у БиХ, а и изван ње, да се овај поредак промијени.

- И то не како је прописано - сагласношћу конститутивних народа и оба ентитета, него некако испод стола, притисцима, и то искључиво на Републику Српску и на српски народ. То неће тако ићи и Србија то неће да дозволи - нагласио је Дачић.

Он је напоменуо да је Србија најпринципијелнији бранилац Дејтонског споразума и да само инсистира на томе да све што је договорено буде и примијењено и тако већ четврт вијека.

- То је најчистија, али и најјача позиција и због тога није успео ниједан напор да се стање на терену промјени. А у то се и данас улаже велика политичка енергија, али узалуд. Како мисле да се БиХ очува тако што ће укинути Републику Српску? То није могуће - истакао је Дачић.

Србија, навео је он, недвосмислено поштује суверенитет БиХ, и то не само на ријечима, као многи други, него то показује и кроз економску сарадњу, кроз одличну међудржавну сарадњу током пандемије.

Он је подсјетио да је Србија, својим хуманитарним летовима, бесплатно превезла на стотине држављана БиХ кући из најудаљенијих крајева свијета, гдје су били заробљени, па и заборављени.

- Али, не можемо да допустимо да неко, заузврат, оспорава Републику Српску, тражи њено укидање или да тражи да БиХ призна косовску независност. То ни до сада нисмо толерисали, а нећемо ни убудуће - нагласио је предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић.

Он је рекао да су Србија и БиХ комшије, имају богату трговинску сарадњу, која иде ка двије милијарде евра годишње и у којој Србија остварује суфицит, те да ту трговинску сарадњу треба и даље подстицати.

- Надам се да ћемо у новој години имати мање питања око којих се сукобљавамо него оних о којима се слажемо - навео је Дачић.

Када је ријеч о односима парламената Србије и Републике Српске, Дачић је рекао да нема сумње да ће ти односи остати у самом врху политике Београда, и не само политике.

- То је много више од политике, ријеч је о односима као у једној кући, у којој треба да влада слога, солидарност и стални напредак. Ако то очувамо, а увјерен сам да хоћемо, нема те невоље којој нећемо моћи да се одупремо - истакао је Дачић у интервјуу за Срну.

ОЧУВАЊЕ ЗДРАВЉА ПРИОРИТЕТ, СРБИЈА ИМА ЈАСНЕ ЦИЉЕВЕ ПО ПИТАЊУ КОСОВА

Када је ријеч о приоритетима Србије у наредној години, Дачић је подсјетио да је, прије свега, приоритет очување јавног здравља и навео да се нада да се доласком вакцина ушло у завршницу те борбе, те да је Србија економски спремно дочекала ову кризу, а њени параметри у том погледу су међу најбољим у Европи.

- Тако да сви очекујемо наставак економског замаха, који је присутан већ годинама. То је предуслов и за одбрану наших политичких позиција, а ту је питање Косова и Метохије и даље на првом мјесту - рекао је Дачић.
Нажалост и не кривицом Србије, навео је он, поново се дошло у застој дијалога Београда и Приштине, због ко зна које по реду политичке кризе у Приштини, гдје ће вјероватно поново на нове изборе, а то значи и прекид суштинских разговора док се не изабере ново руководство.

- Ми смо спремни, имамо јасне циљеве и јасну политику, тако да можемо да обновимо разговоре у било ком тренутку. Да зависи само од нас, дијалог би другачије изгледао - рекао је Дачић.

(СРНА)