ЛУКАЧ: ПРИОРИТЕТИ - БОРБА ПРОТИВ ТЕРОРИЗМА И СВИХ ВИДОВА КРИМИНАЛА :: Semberija INFO ::

 

ЛУКАЧ: ПРИОРИТЕТИ - БОРБА ПРОТИВ ТЕРОРИЗМА И СВИХ ВИДОВА КРИМИНАЛА


Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач истакао је у интервјуу Срни да су упркос ванредној ситуацији, узрокованој пандемијом вируса корона сви планирани задаци Министарства унутрашњих послова /МУП/ Српске у овој години успјешно реализовани, те да приоритети у 2021. години остају борба против свих видова криминала и борба против тероризма.

- Министарство унутрашњих послова Републике Српске ове године нашло се, заједно са нашим грађанима, пред несвакидашњим и непланираним изазовом, а то је ванредно стање/ванредна ситуација у Српској изазвана епидемијом вируса корона. Прије скоро десет мјесеци суочили смо се са бројним пословима и задацима, на које је, слободно могу рећи, МУП Српске успјешно одговорио. Зато ћу прије свега искористити прилику да свим нашим припадницима и свим грађанима Републике Српске честитам Нову годину уз жељу да "изазови" из 2020. године остану иза нас - поручио је министар Лукач.

Он је навео да су, поред послова и задатака који су се односили на спровођење мјера Републичког штаба за ванредне ситуације, реализоване бројне акције на спречавању организованог криминала.

- Издвојио бих можда једну од посљедњих у којој је заплијењена рекордна количина опојне дроге сканк, чак 460 килограма, која је према нашим процјенама била намијењена за иностранство - рекао је Лукач у интервјуу Срни.
Према његовим ријечима, МУП Српске спровео је бројне оперативне акције на спречавању корупције, а у оквиру ових активности нису се устручавали ни да лише слободе своје припаднике за које постоји основ сумње да су били извршиоци ових кривичних дјела.

Лукач је подсјетио и да је у сарадњи са градовима и општинама у овој години настављена реализација пројекта "Безбједан град" који подразумијева успостављање система видео-надзора јавних површина у локалним заједницама, с циљем превентивне заштита грађана и њихове имовине, али и ради борбе против криминала, тероризма и свих других облика нарушавања безбједности и јавног реда и мира.

- Систем видео-надзора усупостављен је у 27 локалних заједница, а у току је успостављање система у 16 локалних заједница у Републици Српској. Овај пројекат већ је дао значајне резултате у градовима и општинама гдје већ неко вријеме функционише. На подручју Источног Сарајева и Добоја дао је значајне резултате и у расвјетљавању крађа возила, провала, разбојништава, паљевина возила, расвјетљавања тежих саобраћајних незгода у којима је једна од учесника побјегао, па до лоцирања извршиоца кривичног дјела убиство. Све то показује оправданост његовог постојања - истакао је министар Лукач.

Он је подсјетио да је МУП Српске јавности представио шта је све урађено у Центру за обуку за посљедње четири године, гдје је на простору запуштене касарне Залужани никао јединствен комплекс за обуку полиције не само у БиХ, већ и у региону.

- У оквиру Центра за обуку смјестили смо и неколико наших оперативних управа, од Специјалне антитерористичке јединце, Јединице жандармерије, Управе за организовани и тешки криминалитет, Управе за борбу против тероризма и екстремизма и Управе за обезбјеђење личности и објеката, до Хеликоптерска јединице и Јединице коњице. У току је и изградња новог објекта Полицијске академије, чиме ћемо објединити најзначајније активности полиције на једном мјесту - нагласио је министар унутрашњих послова Републике Српске.

Истовремено, навео је он, настављен је стратешки пројекат подмлађивања полиције, те је у посљедњих пет година одшколовано и у редове полиције примљено око 1.100 нових полицијских службеника.

- Тренутно је на школовању на Полицијској академији око 350 кадета и свакако да је њихова обука специфична у односу на претходне генерације, јер се проводи у условима карантина. На тај корак смо се одлучили због тренутне епидемиолошке ситуације с циљем заштите здравља свих који учествују у том процесу - од кадета до наставног особља - рекао је Лукач.

Његова намјера је, како каже, да још подмлади полицију, имајући у виду повећан број припадника МУП-а Републике Српске који одлазе у пензију.

- Изградњом нове зграде Полицијске академије и интерната у Центру за обуку добићемо савремене капацитете за школовање кадета и њихову обуку, али и могућност да истовремено школујемо двије генерације кадета - рекао је министар Лукач.

Говорећи о раду Жандермерије, он је нагласио да је она свакако нова снага МУП-а Републике Српске која је за годину дана, кроз бројне ангажмане доказала сврсисходност свог постојања.

- Припадници јединица Жандармерије су у протеклих годину дана и четири мјесеца, колико Жандармерија постоји, учествовали у бројним акцијама усмјереним на спречавању криминала, одржавању јавног реда и мира, акцијама потрага и друго. Били су нам значајан ослонац у прва два мјесеца од прогалашења епидемије у Републици Српској, када је на снази био полицијски час - истакао је Лукач.

Он је оцијенио да је њихов ангажман у вријеме ванредне ситуације, односно ванредног стања значајно растеретио редовне полицијске снаге, које су у то вријеме свакако биле агнажоване на више фронтова.

- Ове године успјели смо да организујемо двије обуке за припаднике Жандармерије, а тај процес биће настављен и у идућој години, јер бити припадник ових јединица захтјева одређене стручности које управо ове обуке могу га пруже - најавио је Лукач.

Када је ријеч о Специјалној антитерористичкој јединици /САЈ/, Лукач је навео да се она као високопрофесионална јединица МУП-а Републике Српске ове године посебно истакла са ангажовањима - од активности на спровођењу полицијског часа у Републици Српској, рјешавања талачких ситуација, до ове посељедње акције хапшења Драгана Шеве, убице монаха из Шипова", изјавио је министар унутрашњих послова у интервјуу Срни.

Он је истакао су капацитети САЈ-а ове године проширени на начин да је оквиру ове јединице формирана и Хеликоптерска јединица која ће располагати са три хеликоптера, од који је један хеликоптер већ стигао.

- Овај хеликоптер има посебан медицински модул и он заиста може значајно допринијети помоћи у спашавању становништва посебно у овим условима епидемије, али се такође може користити и за друге интервенције спашавања ситуација и оперативни рад - рекао је Лукач.

Он је истакао да је посебно поносан на хуманост који су припадници МУП-а Српске показали у овој години, јер су само у вријеме епидемије организовали пет акција добровољног даривања крви у којима је крв дало око 1.500 припадника МУП-а.

- Овим путем захваљујем свима њима, а посебно ме радује што су у акцији учествовали и кадети Полицијске академије. Сви смо свјесни проблема са којима се тренутно сусрећу здравствени радници и ми смо на овај начин настојали да помогнемо Заводу за трансфузијску медицину чије залихе крви су због тренутне епидемиолошке ситуације често на граници. Истовремено, похвалио бих и наше полицијске службенике који су исказали висок степен пожртвованости у спашавању људских живота, а неке од њих смо представили на нашем традиционалном новогодишњем пријему - рекао је Лукач.

Наводећи да приоритети МУП-а Српске у 2021. години остају борба против свих видова криминала и борба против тероризма, Лукач је рекао да немају илузија да ће се ускоро ријешити проблем мигрантске кризе, али да је МУП Српске спреман да да пуни ангажман с циљем очувања стања безбједности, поштујући при томе људска права и слободе самих миграната.

- Наставићемо да пружамо подршку Граничној полицији БиХ у очивању источне границе, као и свој анагжаман на подручју Српске који проводимо у континуитету са циљем очувања стање безбједности да не би дошло до угрожавања грађана и њихова имовине - нагласио је министар.

У овој години, каже он, очекује да се коначно успостави Заједничка контакт тачка за сарадњу са Еурополом на начин дефинисан Оперативним споразумом, јер је она услов за успјешну сарадњу у борби против међународног криминала и успјешан рад полиције.
 
(СРНА)