Стање на путевима: Угажен снијег на коловозу, преко превоја потребни ланци :: Semberija INFO ::

 

Стање на путевима: Угажен снијег на коловозу, преко превоја потребни ланци


БАЊАЛУКА - Ауто-мото савез Републике Српске упозорио је јутрос возаче на угажен снијег и поледицу на путевима у вишим крајевима, гдје се саобраћај одвија отежано.

Отежано се вози преко планинских превоја Рогој на путу Трново-Фоча и Романије на путном правцу Сарајево-Рогатица. За шлепере и камионе са приколицом на овим путним правцима обавезна је употреба ланаца.

Снијег отежава вожњу и на путевима Власеница-Хан Пијесак преко превоја Хан Поглед, Фоча-Гацко преко Чемерна, Мркоњић Град-Милиништа, Тисовац-Кнежево-Угар, Шипово-Ново Село и Кола-Стричићи-Чађавица.

У ФБиХ јак вјетар ствара сњежне наносе на путевима на подручју Ливна, Купреса и Томиславграда, а угаженог снијега има на путним правцима Семизовац-Олово, Нови Травник-Бугојно-Ливно и Рипач-Врточе.

Возачима се скреће пажња на могућу поледицу, посебно у планинским предјелима, као и на мостовима и прилазима тунелима.

У нижим предјелима саобраћај се одвија по претежно мокрим и клизавим коловозима, уз мјестимичну маглу.

На дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина повећана је опасност од одрона.

Возачима се савјетује да на свим путним правцима возе опрезно и да на пут не крећу без зимске опреме.

На путевима на којима се изводе санациони радови привремена сигнализација регулише пролазак возила.

Радови се изводе на магистралном путу кроз Лакташе, гдје је у току изградња кружног тока, а возила се преусмјеравају на обилазне путеве у непосредној близини. Због малог капацитета обилазнице кроз центар Лакташа, на снази је забрана теретног саобраћаја, осим за возила доставе и возила чије одредиште је прије зоне радова.

Сав теретни саобраћај преусмјерава се на ауто-пут. Из правца Градишке то је петља Александровац, из правца Бањалуке код хотела "Ћубић", из правца Прњавора петља Друговићи, а из правца Српца петља Лакташи.

АМС препоручује возачима који путују или треба да путују кроз Лакташе да користе ауто-пут "Девети јануар" и на тај начин смање саобраћај у центру ове општине који се отежано одвија због изградње кружног тока.

Радови се изводе и у тунелу Брчигово на магистралном путу Саставци-Устипрача, Црквина-Модрича, те на путевима на подручју Бањалуке, Котор Вароша и Власенице.

И даље су актуелне измјене у одвијању саобраћаја на ауто-путу Бањалука-Градишка, затим на магистралним путевима Крупац-Богатићи у општинама Источна Илиџа и Трново, те Каракај-Дрињача, Дрињача-Милићи-Власеница, те од Модриче према Добоју.

На регионалним путевима радови се изводе на дионицама Шипово-Ново Село на граници са ФБиХ Шековићи-Доње Цапарде, Тедин Хан-Криж на граници са ФБиХ, Укрина-Клупе у мјесту Шњеготина, Угљевик-Главичице у рејону Старог Угљевика, док су клизишта успорила саобраћај на дионици Укрина-Горња Вијака.

У ФБиХ је затворена дионица ауто-пута Зеница југ-Зеница сјевер због радова на мосту Клопче.

На дионици Прозор-Јабланица због радова је обустављен саобраћај у тунелу Јасен. Путничка и мања теретна возила саобраћају обилазницом око тунела, док се возила масе изнад седам и по тона, са изузетком аутобуса, усмјеравају на алтернативне правце Мостар-Широки Бријег-Посушје-Томиславград-Купрес-Бугојно и Мостар-Сарајево-Бусовача-Нови Травник-Бугојно.

Саобраћај је због радова обустављен и на мосту преко ријеке Дрине у Горажду, а возила се преусмјеравају на алтернативне правце.

Успорено, због радова, саобраћа се и на путним правцима Витез-Травник, Живинице-Бановићи, Дрвар-Босанско Грахово, Громиљак-Блажуј, Посушје-Широки Бријег и Шуица-Томиславград.

На граничним прелазима јутрос нема дужих чекања.

Срна / Глас Српске