Независне прослављају 25 година постојања: Четврт вијека у служби истине :: Semberija INFO ::

 

Независне прослављају 25 година постојања: Четврт вијека у служби истине


"Независне новине", које излазе сваки дан, те у викенд издању, основане су 27. децембра 1995. године, те су од тада хроничар свих најважнијих догађаја у БиХ, региону и свијету.

Како првог дана, тако и данас, када излази 7490. број нашег листа, наша редакција, коју чине образовани, енергични, те углавном млади људи, сваком задатку приступа објективно, у служби истине.

Ауторски текстови наших новинара, у које су уклесани постулати новинарске професије, пролазе детаљну провјеру уредника, а затим свој дио посла одрађује лекторска служба и на крају техничка припрема, што је пут који информација прелази од новинара до штампарије и на крају - киоска.

Развој "Независних" је почео веома скромним и ограниченим ресурсима, али се радило о јако храбром пројекту. Оснивач "Независних новина" је Жељко Копања, који у једној од својих колумни наводи да је мотив оснивања то што су се читаоци били заситили строго дозиране информације коју су им презентовали државни медији.

Најавио је тада Копања да је циљ "Независних" да раде по професионалним узусима професије, те да ћемо бити зависни само од читалаца. И тако је било. И остало.

Само име "Независних новина", од првог дана, одредило је оријентацију и пут којим ће новине ићи у будућности.

Истина, међутим, свима не одговара, због чега смо низ пута наилазили на притиске оних који су се огријешили о закон. Било је и отворених, озбиљних пријетњи. Али, таквим атацима на нашу часну професију никада нисмо поклекнули.

Напротив, из дана у дан били смо све јачи. "Независне новине" су и данас једине новине изворно из Републике Српске које се дистрибуишу на територији читаве БиХ. Уз редакцију у Бањалуци, имамо новинаре и дописнике широм БиХ. Чланови наше пословне породице су припадници свих народа у БиХ.

"'Независне новине' ове године обиљежавају 25 година постојања. Поносни смо на постигнути успјех у домену медија као и на стандарде професионалног новинарства које смо поставили не само у Босни и Херцеговини, већ и у регији.  У протеклом периоду 'Независне новине' су биле те које су покренуле и промовисале демократски приступ и објективност у свим својим медијима. На тржишту представљају лидера захваљујући управо својој иновативности и отвореном приступу читаоцима.

'Независне новине' данас читају милиони читалаца свих генерација широм свијета. Поносни смо на то што нас препознају као најобјективније новине, које неријетко имају покретачку улогу у друштвеном, политичком и  спортском животу. Повјерење које смо градили свих ових година за нас представља непроцјењиву вриједност. Низом друштвено одговорних активности стварамо бољи свијет око себе", истакла је Диана Радић, извршна директорица "Независних новина".

"Независне новине" и њени новинари освојили су бројне престижне награде за свој рад. Трудили смо се и истрајали на томе да и ми награђујемо, при томе увијек мислећи и на оне који су у највећој потреби, па смо организовали и низ хуманитарних акција.

"Независне новине" су организатор и најрелевантнијих манифестација у БиХ - "Личност године ин мемориам Жељко Копања" и Избор најбољег спортисте године. Од свог оснивања, покренули смо и организовали и низ конференција, те подржали организовање бројних пројеката и догађаја.

Портал "Независних новина" почео је са радом 31. маја 2000. године, а данас је то утицајан онлине медиј с милионском посјетом. Уз њега је два милиона корисника, а биљежи се 24 милиона отварања страна мјесечно. У склопу компаније "Независне новине"  раде и двије изузетно популарне радио-станице - Нес радио и Поп ФМ, а притом имамо и властиту штампарију.

У наших четврт вијека имали смо и доста тешких ситуација. Прераном и изненадном смрћу Жељка Копање, који је преминуо у 62. години 8. августа 2016, БиХ и регион остали су без легенде истраживачког новинарства. А ми без најбољег међу нама.

Копања је 22. октобра 1999. године био жртва атентата, али ни након тога није одустао од борбе за истину, у којој ћемо и ми устрајати и у наредним годинама и деценијама.

И у ова тешка времена, када се цијели свијет бори с посљедицама вируса корона, упркос потешкоћама у пословању, с којим су се суочиле економије свих земаља, наши репортери су на нивоу задатка - доносе тачне и благовремене информације.

Пандемија је показала колико је сваком друштву важно професионално и објективно новинарство, управо онакво какво баштине "Независне новине".

ОСНИВАЧИ "НЕЗАВИСНИХ"

Жељко Копања
Никола Н. Гузијан
Антон Касиповић

ДОСАДАШЊИ ГЛАВНИ УРЕДНИЦИ

Жељко Копања
Радмило Шиповац
Градиша Катић
Горан Росић
Лјиљана Лабовић Маринковић
Драган Јеринић
Борјана Радмановић Петровић
Гордана Милинковић
Сандра Гојковић Арбутина

Независне новине