Порастао извоз воћа и поврћа из БиХ током пандемије :: Semberija INFO ::

 

Порастао извоз воћа и поврћа из БиХ током пандемије


Производња воћа и поврћа један је од значајних сектора у области пољопривреде на подручју БиХ који посљедњих година биљежи велики раст.
 
Одлука којом се омогућава да земље Западног Балкана до краја 2025. године продају своје производе без царина земљама ЕУ, даје могућност произвођачима из БиХ за већи извоз и боље позиционирање на тржишту Уније, речено је из Спољнотрговинске коморе БиХ.
 
"Ова одлука важна је и за неометан наставак раније уговорених послова, али и за склапање нових пословних уговора који ће допринијети повећању извоза ове робе из БиХ", истичу из Коморе.
 
Колики је њен значај говоре подаци да је за 11 мјесеци извезено воће и поврће у укупној вриједности од 165.340.780 КМ, што је више за 12.912.883 КМ или осам посто у односу на исти период претходне године, док је од укупног извоза воћа и поврћа на тржиште ЕУ извезено 89.956.446 КМ, што представља 54 одсто укупног извоза воћа и поврћа.
 
У наведеном периоду увезено је воће и поврће у укупној вриједности од 282.317.553 КМ, што је више за 0,18 посто у односу на 11 мјесеци 2019. године, а од наведеног увоза 49 посто односи се на увоз из ЕУ.
 
У истом периоду извезено је вино у вриједности од 5.073.846 КМ, што представља смањење од 1.491.999 КМ или 20 посто у односу на 11 мјесеци прошле године, а од наведеног износа 3.839.6523 КМ је извоз према ЕУ, што представља 76 посто укупног извоза вина.
 
Увезено је вина у укупној вриједности од 21.361.697 КМ, што је мање за 5.976.161 КМ или 22 посто у односу на исти период прошле године, а од укупно увезеног вина у БиХ, 35 посто је са тржишта ЕУ.
 
Из Спољнотрговинске коморе напомињу да је повећање производње воћа и поврћа посљедњих година резултат значајних инвестиција на подручју цијеле БиХ.
 
"Годишња производња свјежег воћа и поврћа износи око 150 милиона КМ, од чега се око 40 посто пласира на инострано тржиште. Од воћарских култура најзаступљеније су шљива, јабука, крушка, грожђе, малина, јагода, трешња и шумски плодови, а од повртарских култура предњаче кромпир, купус, краставац, парадајз, паприка", наводе из Коморе.
 
Највише се извози свјежа шљива, смрзнута и свјежа малина, шумски плодови, трешња, корнишони, парадајз, кромпир, а четири производа за које БиХ има значајан суфицит у трговинској размјени са осталим земљама су шљива, малина, трешња и краставац корнишон.
 
"Већина произвођача прати савремене трендове, као и технологије које се данас користе у овој производњи и користе стандардне који се траже од купаца из земаља чланица ЕУ, као што је Глобал ГАП, те ИСО стандард. Такођер, данас се овај сектор може похвалити и кориштењем високософистициране опреме, поготово у преради воћа, гдје поједине фирме располажу најмодернијом опремом која је данас доступна", наглашавају из Коморе.
 
Одлука ЕУ о Аутономним трговинским мјерама, којом се до краја 2025. године продужавају досадашње трговинске повластице за извоз производа који нису обухваћени споразумом о стабилизацији и придруживању /ССП/, односно за које је ССП најповољнији, објављена је у Службеном гласнику ЕУ и ступила је на снагу у уторак, 22. децембра.

Izvor: Klix.ba