Тривић: Пандемија није зауставила зацртане реформе :: Semberija INFO ::

 

Тривић: Пандемија није зауставила зацртане реформе


Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић оцијенила је да је пандемија вируса корона промијенила школске дане у Српској, али да није зауставила зацртане реформе.
 
Тривићева је навела да, након извршене стандардизације занимања у средњим стручним школама, која је рађена уз подршку привреде и с циљем стицања потребних конкурентности на тржишту рада, у идућој години почиње реформа гимназија.
 
"Водићемо рачуна да држимо баланс између општег и стручног средњошколског образовања. Понуда средњих стручних техничких школа за занимања која гарантују брже запослење довела је ове године до мање заинтересованости ученика за упис у гимназије. Реформом гимназија планирамо вратити заинтересованост одличних ученика за упис у гимназије", појаснила је Тривићева за "Глас Српске".
 
Тривићева је подсјетила на успјешну дигитализацију система у основним школама и тежњу ка истом циљу у средњошколском образовању.
 
"Иновирани су наставни планови и програми за основно образовање, дигитализовано шест уџбеника и намјера је да то наставимо и у наредној години. Уписну политику за средње школе креирали смо у складу са потребама привреде, посветивши се посебно извођењу практичне наставе у предузећима", рекла је Тривићева.
 
Према њеним ријечима, у наредној години план је осавременити кабинете практичне наставе у средњим стручним школама.
 
Говорећи о одвијању наставе током пандемије вируса корона, Тривићева је истакла да је на најбољи начин окончана претходна школску годину и приведено крају прво полугодиште ове године.
 
"Настава на даљину, снимање и емитовање часова били су велики изазов са којим смо се успјешно изборили сви. Сви наредни кораци зависиће од епидемиолошке ситуације. Упркос свему, прво полугодиште завршавамо у школским учионицама, а то је непроцјењиво за сваког ученика", нагласила је Тривићева.
 
Izvor: Srna