Вакцинација у Србији почиње наредне седмице :: Semberija INFO ::

 

Вакцинација у Србији почиње наредне седмице


БЕОГРАД - У Србији се идуће седмице очекује почетак вакцинације против вируса корона, рекао је данас државни секретар Министарства здравља Србије Мирсад Ђерлек.

Ђерлек је истакао да се прве вакцинације "Фајзеровом" вакцином, која је стигла у Србију, очекују одмах по добијању дозволе Агенције за лијекове и медицинска средства Србије.

Он је навео да је у току сједница Координационог тима за имунизацију и да ће се у току дана тачно знати ко ће први примити вакцине, будући да је стигло 4.875 доза.

Ђерлек је додао да се на сједници разговара о припреми оперативног плана за имунизацију у 2021. години и напоменуо да ће се тај план мијењати у складу са приливом вакцина и циљним групама, пренио је РТС.

Он је подсјетио да је ресорна Агенција дала дозволу за увоз око 24.000 "Фајзерових" вакцина, те да се у јануару очекује још око 21.000.

Ђерлек је додао да се интензивно разговара и о руској вакцини "спутњик пет" и о кинеској вакцини, о чему ће, како је навео, јавност бити благовремено детаљно обавијештена.

Министарство унутрашњих послова (МУП) Србије прошле седмице је обавијестило Граничну полицију БиХ да је од 21. децембра, за улазак у Србију страним држављанима неопходан негативан ПЦР тест на вирус корона не старији од 48 часова.

Одлуком која је јуче ступила на снагу регулисано је да се услов за улазак у Србију не примјењује на стране држављане који су у транзиту кроз ту земљу, не дужем од 12 часова, превознике у међународном транспорту као и акредитоване члановие особља страних дипломатско-конзуларних представништава и канцеларија међународних организација.

Изузета су и малољетна лица доби до 12 година ако родитељ, старатељ или друго лице које је у пратњи дјетета посједује негативан тест уколико је потребан, као и држављани сусједних земаља из пограничног подручја који обављају пољопривредне радове и имају пољопривредно земљиште на територији Србије, те они и који су запослени на територији Србије, којима је послодавац из Србије издао документ о радном ангажовању, под условом реципроцитета.

​Срна / Глас Српске