ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: ОДБИЈАЊЕМ ЛАВРОВА, ЏАФЕРОВИЋ И КОМШИЋ ПОСТАЛИ РУСКИ ПИЈУНИ :: Semberija INFO ::

 

ДОЈЧЕ ВЕЛЕ: ОДБИЈАЊЕМ ЛАВРОВА, ЏАФЕРОВИЋ И КОМШИЋ ПОСТАЛИ РУСКИ ПИЈУНИ


Foto: twitter.com/mid_rf
Двојица чланова Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић који су одбили да се у Сарајеву састану са руским шефом дипломатије Сергејем Лавровом кажу да су то урадили зато што не желе бити "руски пијуни", а постигли су управо супротно, оцијенио је њемачки новинар Норберт Мапес-Нидик.

- Објашњавајући своје одбијање да присуствује састанку, бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић каже да је тиме 'нашим пријатељима у Европи, нашим партнерима' хтио показати 'да смо поносни и одлучни људи'. А Хрват Жељко Комшић није хтио 'бити руски пијун у играма и обрачунима са земљама ЕУ-а и чланицама НАТО-а'. Обојица су постигли управо супротно. 'Одлучни' државници нису ни помислили да су ту ријетку прилику могли искористити за покретање властите иницијативе. Умјесто тога, испоставило се да су њих двојица управо пијуни, дакле оно што нису хтјели бити. Јер, тек тим отказивањем, посјета Лаврова је стекла међународни публицитет - навео је Мапес-Нидик у тексту за Дојче веле.

Ако министар иностраних послова једне велике силе одвоји своје драгоцјено вријеме, истакао је Мапес-Нидик, да без посебног повода посјети једну малу, сиромашну, неутицајну, политички неспособну и од њега зависну земљу, он за то има добар разлог.

Он је оцијенио да се састанак Лаврова са српским чланом и предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком показао као велика ствар, а Додик за то може захвалити двојици неочекиваних савезника: бошњачком и хрватском колеги у трочланом Предсједништву.

Овај угледни њемачки новинар је у тексту под насловом "Аутого са два стријелца" навео да су Џаферовић и Комшић "храбро" одлучили да не присуствују састанку с Лавровим, јер их је наљутило што је Рус претходно посјетио само Додика и што у просторији није било заставе БиХ у позадини.

- Свијет је из овога, ако је уопште нешто примијетио, научио двије ствари. Прво: ускоро, када Џо Бајден врати БиХ на дневни ред, то ће у ствари бити утакмица између Русије и Америке, Истока и Запада и друго - у Сарајеву владају тврдоглаве племенске вође које првенствено занимају заставе, грбови и питања протокола. Наравно, ни једно ни друго није тачно, али сада се поново тако доживљава - оцијенио је Мапес-Нидик, њемачки новинар и аутор више књига о Балкану и југоисточној Еуропи.
 
(СРНА)