НАЈСТРОЖИЈЕ ОСУЂУЈЕМО ПРИЈЕТЊЕ РЕДАКЦИЈИ НЕЗАВИСНИХ НОВИНА :: Semberija INFO ::

 

НАЈСТРОЖИЈЕ ОСУЂУЈЕМО ПРИЈЕТЊЕ РЕДАКЦИЈИ НЕЗАВИСНИХ НОВИНА


Управни одбор Вијећа за штампу у БиХ, саморегулацијског тијела за штампане и онлајн медије, најоштрије осуђује пријетње смрћу упућене редакцији Независних новина и угрожавање сигурности уредника и новинара.

-Апелујемо на надлежне институције да што прије реагују и открију особе које су упутиле пријетње новинарима и редакцији Независних новина. Овакви поступци најстрожије морају бити осуђени и адекватно кажњени. Посљедице некажњавања опасне су, не само по колеге којима су пријетње упућене, већ и по слободу информисања и демократско друштво у цјелини.

Упућивање пријетњи, застрашивање и спречавање медијских радника да обављају новинарски посао у интересу јавности, кривична су дјела и морају бити третирана у складу са бх. кривичним законима. Слобода изражавања је демократска вриједност, као и слобода професионалног и одговорног новинарства.

Штитећи демократска права новинара да слободно и сигурно извјештавају у интересу јавности, Управни одбор Вијећа за штампу и онлајн медије, позива надлежно министарство унутрашњих послова и тужилаштва у БиХ да учине све како би овај чин застрашивања медијских професионалаца у обављању посла био најстрожије кажњен, а слободни рад новинара заштићен.

Вијеће за штампу и онлајн медије у БиХ, даје пуну подршку уредништву Независних новина, које су пуноправни члан Вијећа, и охрабрује колеге редакције да и даље наставе са својим досадашњим професионалним радом'', наведено је у саопштењу за јавност Управног одбора Вијећа за штампу и онлајн медије у БиХ.