ДАНАС ЈЕ МЕЂУНАРОДНИ ДАН МИГРАНАТА :: Semberija INFO ::

 

ДАНАС ЈЕ МЕЂУНАРОДНИ ДАН МИГРАНАТА


Скупштина Уједињених нација 2000. године прогласила је 18. децембар  Међународним даном миграната. На тај је дан 1990. године усвојена Конвенција о заштити права мигрантских радника и чланова њихових породица.

Обиљежавањем Међународног дана миграната, подсјећамо се значајног доприноса који мигранти дају економијама својих земаља и земаља у које мигрирају, те наглашавамо важност поштовања њихових људских права и осигуравања услова живота достојног човјека. Број миграната у свијету стално расте, а од 232 милијона особа који живе изван своје земље према подацима УН-а, велики број нема приступа основним социјалним правима.

На данашњи дан, Међународна организација за миграције упозорава међународну заједницу да је потребно предузети одлучне кораке и суочити се с узроцима нерегуларних миграција, иначе ће још више живота миграната бити изгубљено у рукама кријумчара и трговаца људима. Како наводе у Међународној организацији за мигранте ,,никад нећемо сазнати тачан број миграната, јер много миграната изгуби живот у потпуној анонимности у пустињама, океанима или у другим несрећама". Процјењује се да је око 7.000 људи током 2013. године нестало на овај начин, а најмање 2.360 људи погинуло је слиједећи свој сан о новом и бољем животу и током пута плаћајући банде кријумчара и трговаца људима.

Међународни одбор Црвеног крсра  упозорава да породице миграната могу бити изузетно рањиве кад изгубе све везе са својим ближњима. Разлози за то су бројни.

''У неким случајевима мигранти су можда изгубили живот, или су притворени. У другим случајевима, можда су заустављени негдје у транзиту и немају начина да наставе пут или да се врате кући. Често мигранти избјегавају да се обрате за помоћ или чак и да контактирају своје породице и родбину, јер се налазе у нерегуларном статусу.
Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумјесеца наглашава да стандарди људских права вриједе за све мигранте, без обзира на њихов правни статус, те да поштовање људских права мора увијек бити испред заштите граница и визног режима. Мигранти не траже милост, него праведну прилику да остваре своја права на живот и рад без дискриминације и искориштавања који су их најчешће и натјерали на одлазак у другу земљу. Међународна федерација заговара успостављање више транспарентних законитих начина уласка и пелаза границе, те осигурање приступа свим мигрантима, без обзира на њихов статус. Глобални лавиринт миграција је пут наде, али исто тако и пут ризика и многих опасности и патње. Не смијемо заборавити да се иза драматичних насловница и слика људи у покрету налазе личне приче о храбрости, трагедији и саосјећању.

Semberija info