Америчка влада на мети хакера :: Semberija INFO ::

 

Америчка влада на мети хакера


ВАШИНГТОН - Америчка влада потврдила је у сриједу да су хакери у скорашњем нападу циљали и њене мреже, као и да је напад, који је значајан, још увијек у току, преноси Ројтерс (Reuters).

Ово је ситуација која се још увијек развија, и док још увијек покушавамо да разумијемо пун опсег ове кампање, знамо да је она погодила мреже унутар савезне владе, наводи се у заједничком саопштењу Федералног истражног бироа (ФБИ), Агенције за сајбер безбједност и инфраструкту (ЦИСА) и Канцеларије директора Националне обавјештајне службе (ОДНИ).

Технолошка компанија "Соларвиндс корпорејшн", која је била кључна полазна тачка за нападе хакера, наводи да је око 18.000 њених клијената преузело компромитовану верзију ажурираног софтвера која је хакерима омогућила да непримијећено шпијунирају предузећа и агенције током девет мјесеци.

Америчке обавјештајне агенције и агенције за безбједност су у посљедњих неколико дана схватиле да су неке федералне мреже на мети хакера, а истрага поводом овог случаја је тренутно у току.

Национални савјетник за безбједност Роберт О''Брајен је због напада хакера скратио своје путовање по Европи у уторак и вратио се у Вашингтон.

Реутерс је раније у току ове недјеље пренио да анонимни извори наводе да хакери раде за Русију и да су надгледали интерне мејлове у оквиру министарства финансија и министарства трговине.

​Танјуг / Независне