Задовољавајуће стање безбједности на подручју Полицијске управе Бијељина за мјесец јануар 2019. године :: Semberija INFO ::

 

Задовољавајуће стање безбједности на подручју Полицијске управе Бијељина за мјесец јануар 2019. године


         У просторијама Полицијске управе Бијељина одржана је редовна  прес конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за јануар  2019. године. Конференцији је присуствовао начелник Полицијске управе Бијељина  Жарко Ћосић, начелник Сектора криминалистичке полиције Срђан Гајић, начелник Сектора полиције Стјепан Терзић и инспектор за безбједност саобраћаја  Раденко Кнежевић.
 
         Уводним излагањем, присутнима се обратио начелник Полицијске управе Жарко Ћосић који је истакао да је стање безбједности које оперативно покрива Полицијска управа Бијељина задовољавајућа, те да је тренд опадања кривичних дјела и даље присутан и  да су на подручју управе у јануару евидентирано 66 кривичних дјела што је за око 10 % мање него у упоредном периоду прошле  године.
 
             Стање безбједности у другим статистичким показатељима указује на тенденцију пада кривичних дјела , тако да се стање безбједности може оцијенити као задовољавајуће.
 
          Начелник Ћосић је истакао да су у протеклом мјесецу  евидентирано 66  кривичних дјела, од чега су 54  кривична дјела општег криминалитета, шест кривичних дјела се односе на привредни криминалитет, три  дјела на злоупотребу опојних дрога и три  кривична дјела против безбједности саобраћаја.
 
           Срђан Гајић , Начелник Сектора криминалистичке  полиције, је истакао да су полицијски службеници ПУ Бијељина у протеклом мјесецу евидентирали 66 кривичних дјела, надлежним тужилаштвима су поднијели 59  извјештаја о почињеном кривичном дјелу, против 50 лице од чега је 18  повратника у извршењу кривичних дјела и три  малољетника.
 
          Када су у питању дјела из области општег криминалитета укупно су извршена 54 кривична дјела, а надлежним тужилаштвима је поднесено 51  извјештаја о почињеном кривичном дјелу против 40  лица. Коефицијент укупне расвијетљености ових кривичних дјела износи  око 63%.
 
         У области злоупотребе опојних дрога, у прошлом мјесецу  откривена су три  кривичниа   дјела, а поднесена  су два извјештаја против три  лица од чега је један повратник у извршењу кривичних дјела.
 
          У  извјештајном периоду у области привредног криминалитета откривена су пет кривичних  дјела, а  за почињена кривична дјела привредног криминалитета поднесена су два  извјештаја  против четири  лица.
 
          Начелник Сектора полиције Стјепан Терзић истакао је да је у протеклом мјесецу  2019. године, на подручју ПУ Бијељина, евидентирано 29 нарушавања јавног реда и мира што је у поређењу са прошлом годином за  око 47% мање. У овој области евидентирано су 47 прекршаја - што је у поређењу са прошлом годином  за око 26% мање.
 
                 Инспектор Кнежевић је истакао да је у јануару  2019. године на подручју ПУ Бијељина укупно евидентирано 96 саобраћајних незгода , што је више за око 10% у односу на исти мјесец прошле године. Са настрадалим лицима евидентирано је 16 саобраћајних незгода од чега једна са погинулим лицима и тешко повријеђеним лицима док је са лаким тјелесним повредама евидентирано 14 саобраћајних незгода, а са материјалном штетом 80 саобраћајних незгода.
 
            У циљу побољшања стања у области  безбједности саобраћаја, Полицијска управа Бијељина, апелује  на возаче да поштују законске обавезе у погледу посједовања и коришћења зимске опреме, те да у саобраћају учествују са технички исправним возилима, да не конзумирају алкохол као и наркотичка средства и тако заштите себе, али и друге учеснике у саобраћају.
 
          Начелник Управе на крају свог излагања додао, да су током празника грађани  послушали апеле полиције и том приликом није било евидентираних случајева незаконите употребе пиротехничких средстава као ни ватреног оружја. 
  
        Поводом почетка другог полугодишта школске 2018/2019. године, полицијски службеници појачали су своје присуство на терену у циљу веће безбједности наших најмлађих суграђана. Такође, начелник је истакао да ће полицијски службеници и у наредном периоду појачати своје присуство на терену , а све са циљем одржавања повољне безбједносне ситуације.

Извор: Полицијска управа Бијељина