ОТКРИВЕНЕ ПРЕВАРЕ У МУП РС: Саобраћајни полицајци узели на десетине хиљада марака :: Semberija INFO ::

 

ОТКРИВЕНЕ ПРЕВАРЕ У МУП РС: Саобраћајни полицајци узели на десетине хиљада марака


Више саобраћајних полицајаца запослених у Министарству унутрашњих послова Републике Српске осумњичено је да су током прошле године узели велике своте новца од несавјесних возача како им не би писали казне, сазнаје Српскаинфо.

Према нашим сазнањима, сумња се да су ови полицајци најмање годину дана узимали мито од возача. Ријеч је о већем броју полицајаца и против њих су покренути дисциплински поступци.

Наше информације потврдили су и у Министарству унутрашњих послова Републике Српске.

Извор из врха МУП-а Српске појаснио нам је да је контролом радара утврђено да је он кориштен много више пута него што је написано казни.

– Припадници Унутрашње контроле су утврдили да постоји велика одговорност саобраћајних полицајаца за ове пропусте. Они су највјероватније заустављали возаче који су возили изнад ограничења и затим би им на радару показивали да су прекорачили брзину – појашњава наш саговорник.

Забиљежене све брзине

Он додаје да би затим од тих возача тражили новац у замјену да избјегну казне.

– Возачи су им затим давали мито, а полицајци су их пуштали без икакве санкције. Мислили су да могу поништити измјерену брзину на радару и да нико од надлежних то неће примјетити. Међутим, Унутрашња контрола је открила ове преваре и обавијестила надлежне у МУП-у – каже извор Српскаинфо.

Према његовим ријечима, они су користили ручни радар, али су у њему остале све забиљежене брзине када је кориштен.

– Према првим информацијама, сумња се да су ови полицајци на тај начин узели на десетине хиљада марака. Највише пропуста утврђено је у Полицијској станици Лакташи, а спомиње се да су полицајци из ове станице узели и највише новца – истако је наш извор.

Додаје да је у Полицијској станици Лакташи, након што су откривене ове преваре полицајаца, ванредно стање.
Појаснио је да су, и поред ове истраге, осумњичени полицајци и даље на послу.

Сумња се да у њиховим поступцима има елемената и кривичног дјела.

Дисциплински поступак

У Министарству унутрашњих послова Републике Српске рекли су да је Управа полиције поднијела пријаву служби за заштиту интегритета и законитости у раду против више полицајаца Полицијске станице за безбједност саобраћаја Градишка, Полицијске станице Лакташи и Полицијске станице за безбједност саобраћаја Бањалука.

– Пријава против поменутих полицајаца је поднесена због пропуста у руковању ручним ласерским уређајем за мјерење брзине „Тру кам“. У току је дисциплински поступак против полицијских службеника наведених полицијских станица – рекла је портпарол МУП Српске Мирна Миљановић.

Она је појаснила да је контролама од стране Управе полиције МУП-а утврђено да су полицијски службеници током прошле године повремено погрешно подешавали уређај за мјерење брзине.

– Због тога исти није задокументовао кажњиве брзине кретања возила приказане на уређају, што је за посљедицу имало да измјерена прекорачења брзине нису у свим случајевима прекршајно процесуирали – истакла је Миљановићева.

Обавијештено тужилаштво

Портпарол МУП Републике Српска Мирна Миљановић рекла је да је обавеза свих припадника Министарства да се понашају у складу са законом и правилима службе и да се свако друго понашање неће толерисати.

– О наведеним пропустима обавијештено је и Окружно јавно тужилаштво Бањалука – истакла је Миљановићева.

Извор: Српскаинфо/Горан Обрадовић