Пореска управа Републике Српске: До краја године поднијети захтјев за пореску картицу :: Semberija INFO ::

 

Пореска управа Републике Српске: До краја године поднијети захтјев за пореску картицу


Пореска управа Републике Српске позива пореске обвезнике да најкасније до 31. децембра 2020. године поднесу Захтјев за издавање пореске картице – Образац 1001 за 2021. годину и тако стекну право на умањење пореске основице пореза на доходак.

Порески обвезници којима је већ издата пореска картица, а код којих је дошло до промјене обима права на умањење пореске основице пореза на доходак у односу на 2020. годину (промјена у висини камате на стамбени кредит и/или броју издржаваних чланова уже породице, те промјена у висини премије животног осигурања), такође су дужни да до краја године поднесу Захтјев за издавање пореске картице  – Образац 1001 за 2021. годину. С друге стране, порески обвезници који су у току 2020. године остваривали право на умањење пореске основице по основу пореске картице (поврат пореза) само по основу издржаваних чланова уже породице, а код којих нема промјена у обиму права на умањење пореске основице, не морају подносити Захтјев за издавање пореске картице за 2021. годину.
 
Захтјев се, у зависности од основа за остваривање права на умањење пореске основице, попуњава на основу отплатног плана стамбеног кредита за 2021. годину (за куповину или изградњу прве непокретности), затим на основу документације о издржаваним члановима уже породице, полисe животног осигурања издату од друштва за осигурање које посједује дозволу Агенције за осигурање Републике Српске, те одговарајућег документа (потврда, увјерење и сл.) друштва за осигурање из којег је видљив износ премије животног осигурања који ће се плаћати у 2021. години.
 
Да би порески oбвезници остварили право на умањење пореске основице на мјесечном нивоу, потребно је да пореску картицу коју је издала Пореска управа Републике Српске, предају исплатиоцу опорезивог дохотка.
 
Пореским обвезницима, који након 31. децембра 2020. године поднесу Захтјев за издавање пореске картице за 2021. годину, издаће се пореска картица за порески период који почиње првог дана наредног мјесеца у односу на мјесец подношења захтјева.
 
Захтјев за издавање пореске картице – Образац 1001 за 2021. годину, порески обвезници ће од сљедеће седмице моћи поднијети и електронски, путем нове услуге Пореске управе Републике Српске: „е-Захтјеви“, која ће бити доступна на интернет страници www.poreskaupravars.org.