Први резултати о колективном имунитету у Српској око Нове године :: Semberija INFO ::

 

Први резултати о колективном имунитету у Српској око Нове године


Више од трећине узорака је већ прикупљено. Од почетка студије о серолошким испитивањима у РС медицински факултети у Фочи и Бањалуци су прикупили око 700 узорака крви, а прве прелиминарне резултате ове студије на територији РС можемо очекивати око Нове године.

Потврдили су ово за "Независне" декани медицинских факултета у Фочи и Бањалуци.

Ова национална студија о серопреваленцији ковид-19 инфекције у популацији РС, која је значајна јер ће дати увид у колективни имунитет грађана РС на вирус корона, кренула је почетком новембра.

Дејан Бокоњић, декан Медицинског факултета у Фочи, рекао је да је овај факултет у фочанској регији до сада узео око 300 узорака.

"Већ смо почели с прикупљањем узорака из сарајевско-романијске регије, те зворничке регије", казао је Бокоњић.

Додао је да су у првој фази планирали узимање око 1.700 узорака, али да ће број прикупљених узорака можда бити и већи.

"Тестирано ће бити око 660 породица у РС, које се бирају методом случајног избора. Очекујемо да ћемо имати више од 1.700 узорака, али то само значи да ћемо имати сигурнији узорак", рекао је Бокоњић.

Студију о серолошким испитивањима популације у РС заједно врше медицински факултети у Фочи и Бањалуци и Институт за јавно здравство РС.

Бокоњић је додао да Медицински факултет у Фочи узима узорке у Херцеговини, сарајевско-романијској, зворничкој и фочанској регији.

"Институт за јавно здравство РС узима узорке из бијељинске и добојске регије, а Медицински факултет у Бањалуци из западне и сјеверне РС", закључио је Бокоњић.

Ранко Шкрбић, декан Медицинског факултета у Бањалуци, казао је за "Независне" да је у лабораторији за микробиологију Медицинског факултета у Бањалуци до сада обрађено више од 400 узорака.

"Добили смо узорке из Бањалуке, почели су да стижу узорци из Градишке и Лакташа. Позивамо домове здравља да дођу код нас преузети анкетни материјал, епрувете за транспорт узорака крви", рекао је Шкрбић.

Додао је да је јуче у лабораторију овог факултета пристигло око 80 узорака крви, те да су два медицинска факултета у РС до сада прикупила око 700 узорака.

"Још је рано говорити какви су резултати, каква је преваленција и прокуженост становништва, јер су узорци још у обради. Када узорке обрадимо, ми налазе доставимо тимовима породичне медицине да обавијесте своје пацијенте који су учествовали у анкети какви су резултати", казао је Шкрбић.

Истакао је да очекују да ће из већег дијела РС имати узорке и моћи говорити о првим резултатима око Нове године.

У ФБиХ тестирање 1.100 испитаника

У ФБиХ планирано је тестирање око 1.100 испитаника у оквиру серолошког тестирања популације, које је почело почетком новембра.

Ово истраживање спроводи Завод за јавно здравство ФБиХ у сарадњи са Заводом за трансфузијску медицину ФБиХ.

"Прелиминарни резултати студије очекују се крајем године", навели су за Клиx.ба из Завода за јавно здравство ФБиХ.

Додали су да ће студија бити спроведена на донаторима крви који пристану учествовати у студији.

​Независне новине / Инфо Бијељина