ПОЧИЊЕ ЗИДАЊЕ НОВЕ БОЛНИЦЕ У ДОБОЈУ :: Semberija INFO ::

 

ПОЧИЊЕ ЗИДАЊЕ НОВЕ БОЛНИЦЕ У ДОБОЈУ


ДОБОЈ - Прва фаза капиталног пројекта изградње нове болнице - пројектовање, завршена је, сада слиједи она видљива, зидање објекта, а потом и трећа фаза, опремање ове здравствене установе.

Постављањем временске капсуле у земљу 14. марта прошле године је озваничен почетак реализације пројекта нове болнице која ће налазити у Улици Николе Тесле, у приградском насељу Усора.

"Иако за наше грађане није било довољно видљиво на терену, нису видјели машине, али се интензивно радило на пројекту. То је канцеларијски рад који захтијева доста усаглашавања са извођачем радова како бисмо дошли до најквалитетнијих рјешења за и 'чисте' и 'прљаве' путеве, и распоред служби у нашој новој установи коју ћемо имати", поручио је Младен Гајић, директор болнице "Свети апостол Лука".

Борис Јеринић, градоначелник Добоја, истакао је да је у току издавање грађевинске дозволе.

"Одјељење за просторно уређење обрађује тренутно пројектну документацију и у фази је издавања грађевинске дозволе. И радује ме што ћемо у неком року од двије и по године имати савремену болницу", каже Јеринић.

Грађевинске радове изводи локално предузеће "Грађ промет", које пред собом има озбиљан задатак.

"Уговор с нашим кинеским партнерима смо потписали, 'Цхина синопхарм интернатионал цорпоратион' и 'Схан xи цонструцтион инвестмент гроуп'. Први нам је задатак грађевинска конструкција, то је уговор који треба да траје од 1. децембра до 1. августа. Имамо ту доста посла, бетонску конструкцију комплетну да изградимо, то је око 16.000 кубика бетона да уградимо и око милион и 600 килограма арматуре. У међувремену, паралелно ће кренути и други радови", рекао је Маринко Илић, технички директор "Грађ промета".

За разлику од постојеће болнице која је грађена прије 68 година и павиљонског је типа, у новом објекту ће све службе бити под једним кровом, а простираће се на 25.000 квадратних метара, односно имаће приземље и шест спратова.

"На улазу у болницу биће један савремени ургентни блок, а са друге друге стране све консултативно-специјалистичке амбуланте, тако да ће на једном мјесту пацијент све услуге моћи да ријеши. Изнад ургентног блока имаћемо савремени операциони блок. То подразумијева да ће све операционе сале бити на једном мјесту. Поред тога, имаћемо 464 кревета који ће бити изнад тог ургентног и операционог блока. Све собе ће бити двокреветне и трокреветне, а неке чак и апартманског типа, тако да ће бити комфорније", појаснио је Младен Гајић.

У новој болници ће постојати и ангио-сала, која је, кажу надлежни, пријеко потребна за пружање услуга за више од 220.000 осигураника добојске регије.

 Комплетан пројекат нове болнице ће коштати око стотину милиона КМ.
 
(Независне)