Једина позитивна страна ковида - рекордан пад емисије гасова :: Semberija INFO ::

 

Једина позитивна страна ковида - рекордан пад емисије гасова


Пандемија ковид-19 изазвала је здравствену, социјалну и економску кризу широм свијета, али је имала и један позитиван ефекат - рекордно смањење емисије угљен-диоксида.

Како се процењује у новом извјештају истраживачке компаније "Блумберг њу енерџи фајненс" (БНЕФ), емисија угљен-диоксида у Сједињеним Државама биће мања ове године за 9,2 одсто него 2019, односно спустиће се на ниво који је посљедњи пут забиљежен давне 1983. године, преноси Раша тудеј.

Мада емисије угљен-диоксида у САД опадају већ десетак година, БНЕФ процјењује да ће овогодишњи пад бити највећи икад забиљежен.

Без утицаја ковида-19, како се додаје, емисија би пала за око један проценат. Главни директор БНЕФ-а Натанијел Булард навео је у извјештају да је сектор транспорта, који иначе има највећи удио у емисији гасова с ефектом стаклене баште у САД, претрпио највећи међугодишњи удар икада.

"Емисије из саобраћајног сектора ће вјероватно пасти за више него двоструко у односу на период финансијске кризе 2008-2009. Удио емисије из сектора електричне енергије ће такође вјероватно забиљежити рекордан пад, док емисије из индустрије неће", оцјењује Булард.

Док се предвиђа да ће пад емисија у секторима транспорта и енергетике четири посто, односно 2,8 процената респективно, истовремено се процјењује да су овогодишњи шумски пожари повећали удио у укупним америчким емисијама за 2,8 одсто, чиме је збрисан ефекат смањења из електроенергетског сектора.

Ипак, напомиње да је утицај шумских пожара обично привремен, јер се атмосферски угљен-диоксид чисти са поновним растом шума.

Друга страна медаље је та да БНЕФ очекује након овогодишњег рекордног смањења емисија њихов значајан скок послије пандемије.

"Пад емисија који предвиђамо за 2020. годину вратиће САД на пут да испуни првобитно обећање дато у Паризу да ће до 2025. године смањити емисије за 26-28 процената на ниво из 2005. Пандемија је нехотице дала САД другу шансу да испуне своју обавезу" закључује БНЕФ.

Танјуг / Независне