Којим редослиједом се јављају симптоми короне? :: Semberija INFO ::

 

Којим редослиједом се јављају симптоми короне?


Док љекари посматрају све већи број пацијената који болују од корона вируса, идентификовали су како се симптоми појављују и напредују кроз дане.

Центар за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) наводи да је чак 40 одсто случајева корона вируса асимптоматских носилаца, а 20 одсто симптоматских случајева развије озбиљну клиничку слику.

Међу пацијентима који развију симптоме, врућина и кашаљ обично се јављају први, а често их прате грлобоља, главобоља, болови у мишићима, мучнина или пролив (иако се у тежим случајевима гастроинтестинални проблеми могу појавити раније током инфекције), преноси Сајенс Алерт (Science Alert).

Обољели могу имати и потешкоће с дисањем пет дана након појаве симптома. Али, симптоми се углавном не појављују одмах након што је особа заражена. Средњи период инкубације вируса је око четири до пет дана, према ЦДЦ-у.

За то вријеме заражена особа вјероватно још неће знати да је болесна, али вирус може ширити даље и током пресимптоматске фазе.

Симптоми из дана у дан према овој студији

Након посматрања хиљаду пацијената у Кини, тамошње су болнице идентификовале образац симптома међу пацијентима с Ковидом-19.

1. дан - Јављају се благи симптоми. Пацијенти обично имају температуру, праћену кашљем. Мањина је можда имала пролив или мучнину један или два дана прије тога, што би могао бити знак озбиљније инфекције.

3. дан - Толико је времена просјечно требало прије него што су пацијенти у Венжуу примљени у болницу након појаве симптома. Студија је такође показала да су хоспиталисани пацијенти трећи дан болести развили упалу плућа.

5. дан - У тежим случајевима симптоми би се могли погоршати. Пацијенти могу имати потешкоћа с дисањем, посебно ако су старији или имају неко постојеће здравствено стање.

7. дан - Толико је времена просјечно требало прије него што су пацијенти у Вухану запримљени у болницу након појаве симптома. Остали пацијенти у Вухану осјетили су недостатак даха на овај дан.

8. дан - До овог дана код тежих случајева развије се упала плућа, отежано дисање или акутни респираторни дистрес синдром (АРДС), болест која може захтијевати интубацију. АРДС је често смртоносан.

9. дан - Неки пацијенти из Вухана су на овај дан развили сепсу, инфекцију узроковану агресивним имунолошким одговором.

10. и 11. дан - Ако су се симптоми погоршали, пацијент ће у овом тренутку бити примљен на јединицу интензивне његе. Код ових пацијената болови у стомаку и губитак апетита израженији су него код блажих случајева. 

12. дан - Једна студија из Вухана показала је да је у просјеку потребно 12 дана да особа буду примљена на јединицу интензивне његе. Оздрављени пацијенти могу видјети како им се врућица повлачи након 12 дана.

16. дан - Према истраживању Вухан, пацијенти могу видјети како се њихов кашаљ повлачи на овај дан.

17. до 21. дан - Пацијенти у Вухану или су се опоравили од вируса и отпуштени из болнице или су преминули након 2,5 до 3 недјеље.

27. дан - Неки пацијенти остају дуже у болници. Просјечни боравак пацијената из Венжуа био је 27 дана.

Али, само зато што је пацијент напустио болницу, не значи да је његова борба с Ковидом-19 готова. Наиме, поједине особе које су пребољеле Ковид извијестиле су да су мјесецима имали симптоме корона вируса, укључујући бол у грудима, отежано дисање, мучнину, лупање срца и губитак окуса и мириса.

(Н1 Хрватска)