Добровољци који су примили Фајзерову и Модернину вакцину открили нуспојаве :: Semberija INFO ::

 

Добровољци који су примили Фајзерову и Модернину вакцину открили нуспојаве


Добровољци из САД који су се пријавили на тестирање вакцина против корона вируса компанија Фајзер (Pfizer) и Модерна, открили су да ли су имали одређене нуспојаве.

Иако су тек прије неколико дана обје компаније објавиле ефикасност својих вакцина, тестирање односно прва и друга фаза провјере вакцине почеле су прије неколико мјесеци.

Једна од кандидаткиња која се добровољно пријавила за тестирање била је и Џенифер Халер, а у изјави за медије говорила је о начину вакцинисања и евентуалним нуспојавама које су услиједиле након тога.

"Примила сам двије дозе вакцина у размаку од четири седмице. Оба пута, дан након примања вакцине имала сам болове у тој руци али осим болова нисам имала никакве друге нежељене ефекте", рекла је Халер.

Она је била међу првим добровољцима који су тестирали вакцину компаније Модерна.

Даниел Хоровиц учествовао је у Фајзеровом испитивању вакцине против корона вируса, а за разлику од Халерове која је експерименталну вакцину примила 16. марта, Хоровиц је у тестирању учествовао у септембру.

С обзиром на то да Фајзерово тестирање функционише на тзв. дупло слијепом моделу, доктори као и пацијенти. не знају ко ће примити праву вакцину, а ко плацебо.

Након што је примио вакцину, Хоровиц истиче да је једина нуспојава била заправо бол у мишићима.

"Осјећао сам бол у мишићима међутим након неколико дана бол је нестала", изјавио је Хоровиц.

Из америчког министарства здравства, изјавили су да су задовољни реакцијом добровољаца на вакцине обје компаније те су најавили да ће сада услиједити завршне провјере прије него што вакцина буде доступна за ширу употребу.

Иначе, уобичајене нуспојаве вакцина укључују бол, отицање или црвенило на мјесту убода, благу грозницу, умор, главобољу и болове у мишићима и зглобовима међутим сви симптоми повуку се након неколико дана.

​Независне новине