У Хрватској рекордан број умрлих, никад мање рођених :: Semberija INFO ::

 

У Хрватској рекордан број умрлих, никад мање рођених


Хрватски грађани у овој пандемијској години више умиру, мање се вјенчају због економске несигурности, али и страха од заразе и мање се у породицама рађа дјеце, пише у недјељу Вечерњи лист.

Засад се брачни парови и мање разводе, али треба имати у виду да је Хрватска прољетос три мјесеца била закључана и тек ће видјети, након што ковид криза прође, хоће ли број развода порасти, како предвиђају истраживања у свијету.

Хрватска ће, судећи према привременим подацима Државног завода за статистику за првих десет мјесеци ове године и бујању епидемије, ове године имати највише умрлих, а најмање склопљених бракова и рођене дјеце досад, али рекордно мали број рођених тек очекујују у 2021.

Како каже демограф Марин Стрмота, корона је само закуцала ексер у сандук и само ће погоршати ионако дугогодишње лоше трендове природног пада становништва. А лоше демографске трендове и чињеницу да без људи нема економског раста и да не могу опстати само од туризма и угоститељства политика је дуго игнорисала, што сада долази на наплату.

Највише умрлих од 2011.

У октобру ове године, према привременим подацима Државног завода за статистику, имали су највише умрлих од 2011 - 4.628. Истовремено испада да је у октобру ове године од других болести умрло мање људи у односу на октобар 2019, када је умрло 4.375 људи или 253 мање, с обзиром на то да је само од ковида (или и од њега) прошли мјесец умрло 266 грађана.

Ипак се не може рећи да је протекли мјесец био драматичан пораст умрлих јер је, на примјер, у октобру 2018. Хрватска имала 4.463 умрла, што је други најгори октобар по смртности након овогодишњег у посљедњих девет година. Бројке за новембар биће драматичније и најлошије досад јер је само од короне у 28 дана новембра умрло 1.109 људи, доноси Вечерњи лист.

Вечерњи лист / Независне