Човић и Изетбеговић након састанка: СНСД је наш партнер у формирању државне власти :: Semberija INFO ::

 

Човић и Изетбеговић након састанка: СНСД је наш партнер у формирању државне власти


Предсједник СДА Бакир Изетбеговић и предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић обратили су се јавности након састанка страначких делегација о формирању власти. Човић је поручио како је СНСД дефинитивно партнер ових странака када је ријеч о формирању власти на државном нивоу. Изетбеговић је рекао да је састанак одржан у доброј атмосфери и да је направљен још један корак међу странкама када је ријеч о уласку у коалицију на свим нивоима. 

"Мислим да ћемо ускоро имати комплетиран дио бошњачке коалиције. Након одлуке СДП-а имамо простор да се крене у преговоре с другим странкама. Цијеним да ћемо у првој половини марта имати дефинисане коалиције", рекао је Изетбеговић. 

Данас је било говора и о приоритетима на које се требају фокусирати власти у наредне четири године, попут ЕУ и НАТО пута, заустављања одласка младих људи, инфраструктурних пројеката, побољшања стандарда и тако даље. 

Он је рекао да би идуће седмице могао бити конституисан Дом народа Парламента ФБиХ, а након њега и Дом народа Парламентарне скупштине БиХ. 

Човић је казао да је разговарано о сарадњи двију странака, вањској политици (ЕУ и НАТО путу) и успостави власти у БиХ. Додао је да је сарадња СДА и ХДЗ-а нужна за боље односе, напредак и очување БиХ. 

"Што се тиче ЕУ и НАТО пута, за ХДЗ БиХ то нема никакву алтернативу. Сваки представник ХДЗ-а и ХНС-а на свим нивоима то јасно исказују. Требамо тражити рјешења с партнерима у томе како направити искорак", рекао је Човић. 

Предсједник ХДЗ-а сматра да је МАП требао бити активиран прошле године и да то треба учинити сада те да би БиХ добила кандидатски статус за чланство у ЕУ да су усвојене измјене Изборног закона БиХ. 

Што се тиче Вијећа министара БиХ, Човић је казао како ХДЗ сматра да се што прије треба именовати мандатар за састав Вијећа министара БиХ. Предсједник ХДЗ-а истакао је да вјерује како ће до краја идуће седмице бити формиран Дом народа Парламента ФБиХ, након чега ће бити усвојен буџет за 2019. годину. 

Он је рекао да је СНСД дефинитивно трећи партнер СДА и ХДЗ-а на државном нивоу. Како каже, разговарао је и с предсједником СНСД-а Милорадом Додиком и с предсједником СББ-а Фахрудином Радончићем. 

"ХДЗ неће одлучивати о томе ко ће бити у бошњачком блоку странака. ХНС има довољан капацитет у хрватском блоку", казао је Човић. 

На питање новинара о томе како ће са СНСД-ом ријешити проблем НАТО интеграција БиХ Човић није прецизно одговорио истичући да је СНСД незаобилазни партнер. 

"То су питања која требају партнери ријешити. Требамо разговарати о свему. Имамо јасне ставове са све три стране, али много можемо ријешити разговором", рекао је Човић. 

Он сматра како се више не смије играти изборним процесом, односно да се "у Предсједништву БиХ какво је сада налазе два бошњачка члана Предсједништва БиХ". 

"Нама би се највише помогло да нису бирана два бошњачка члана Предсједништва БиХ. Сматрам да се Вијеће министара БиХ треба именовати одмах. Ако знамо ко су нам партнери, онда мислим да је потребно што прије именовати мандатара за састав Вијећа министара БиХ", казао је Човић. 

Предсједник СДА рекао је да ХДЗ никада није условљавао бошњачку компонентну истичући да ће СДА највјероватније идуће седмице имати састанак с ПДА, СББ-ом и А-СДА те да ће их СДА звати на састанак појединачно. Како каже, те странке имају право да наступају као блок. 

"Од почетка смо рекли да су за нас сви прихватљиви партнери. Ми нисмо имали лошу сарадњу са СББ-ом. Била је нервоза између лидера, јер нас је Радончић оптуживао да имамо везе с правосудним процесом", рекао је Изетбеговић. 

Он се нада да ће СНСД одустати од условљавања када је ријеч о МАП-у с обзиром на то да МАП не значи улазак Босне и Херцеговине у НАТО. Изетбеговић је казао да не вјерује како се за неколико мјесеци може измијенити Изборни закон БиХ те да нико никога не треба условљавати. 

Изетбеговић је рекао да ће ускоро сјести лидери СДА, ХДЗ-а и СНСД-а, након чега ће започети састанци делегација. Он очекује да ће Додик помоћи у изналажењу рјешења када је ријеч о тренутној кризи. 

Истакао је да позиција предсједавајућег Вијећа министара БиХ припада некоме из реда српског народа, али да Додик треба поштивати законе и раније усвојене ставове. Он очекује да ће сарадња странака помоћи у уклањању дискриминације Бошњака и Хрвата у РС-у и Срба у ФБиХ.

Човић и Изетбеговић закључили су како је коалиција ХДЗ-а и СДА искључиво програмска, а тек након тога математичка.

​Извор: Кликс (klix.ba)