Завршена још једна дионица Коридора 5Ц, погледајте како изгледа :: Semberija INFO ::

 

Завршена још једна дионица Коридора 5Ц, погледајте како изгледа


Успјешно су завршени радови на изградњи Зеничке заобилазнице, једне од најзахтјевнијих дионица на Коридору 5Ц.

Овај дио ауто-путу на Коридору 5Ц, назван Зеничка обилазница, састоји се од три поддионице, Дривуша – Клопче, Клопче – Доња Грачаница и дио поддионице Доња Грачаница – Тунел Зеница.



Изградњом Зеничке обилазнице повезани су Зеница сјевер и Зеница југ на ауто-путу.

Укупна вриједност радова је износила 225 милиона евра, а средства су осигурана путем међународних финансијских институција (КФАЕД, ЕБРД, ОПЕЦ) као и бесповратним средствима Европске уније која су осигурана у оквиру Агенде за повезивање преко Инвестицијског оквира за Западни Балкан (WBIF).



Радове на изградњи поддионица у склопу Зеничке обилазнице изводиле су угледне домаће и стране компаније. На поддионици Дривуша – Клопче радове је изводила домаћа компанија Херинг д.д. Широки Бријег, поддионицу Клопче – Доња Грачаница градио је конзорцијум компанија који чине Еуро – Асфалт д.д. Сарајево и Страбаг Аустриа, док је радове на поддионици Доња Грачаница – Тунел Зеница изводила турска фирма Ценгиз инсаат Санаyи ве Тицарет А.С, преноси телевизија "Н1".

Овдје треба споменути како је у протеклој години на дионици радило неколико стотина радника, а радови нису прекидани ни за вријема високих температура које су владале преко љета као ни за вријеме пандемије корона вируса.

Оно што је заједничко за све поддионице које су у саставу Зеничке обилазнице су бројни проблеми и изазови који су у највећој мјери узроковани изузетно лошом геолошко-морфолошком конфигурацијом и захтјеван терен са високом сложености послова који је изискивао градњу великог број објеката на ауто-путу.

На поддионицама је изграђено 13 објеката, што значи да се 48% новоотворене дионице налази под објектима. О комплексности изградње ових поддионица најбоље говоре подаци да је на исте уграђено више од 340.000 м3 бетона и 37 милиона тона арматуре.

Најзахтјевнији објекти за извођаче радова на поддионици Дривуша – Клопче били су мост Дривуша и вијадукт Перин Хан, а захтјеван посао уз изградњу саме поддионице је био и измјештање регионалног плиновода Сарајево – Зеница.

На поддионици Клопче – Доња Грачаница посебан изазов је био градња вијадукта Бабина Ријека, чија највиша висина између вијадукта и терена износи 120 метара, што га чини највишим изграђеним вијадуктом на Коридору 5Ц. Од осталих објеката на поддионици се издвајају тунели Ричице и Печуј и вијадукт Пехаре.

На поддионици Доња Грачаница – Тунел Зеница од објеката се истичу вијадукт Доња Грачаница и тунел Хум, а први пут се градило према уговору "design and build" (пројектирај и изгради – жути ФИДИЦ). Радови на овој поддионици су завршени пола године прије предвиђених рокова.

У складу са споразумома ЈП Аутоцесте ФБиХ и града Зенице приводе се крају и радови на санацији локалних саобраћајница које су кориштене током грађења Зеничке обилазнице. Изградњом локалног пута у дужини од четири километра и моста преко ријеке Босне биће остварена веза града Зенице с магистралним путем М17 и излазак на ауто-пут.

Осим пуштања завршетка радова Зеничке обилазнице, у овој се регији тренутно проводе и активности на изградњи поддионица Врандук – Понирак и Понирак – Враца, а прошле недјеље у сједишту ЈП Аутоцесте ФБиХ у Мостару потписан је и Уговор за изградњу дионице Попикуше – Немила, чиме се активна градилишта помичу даље, према сјеверу Босне и Херцеговине.

Независне новине