На колективни имунитет до сада тестирано око 300 грађана Српске :: Semberija INFO ::

 

На колективни имунитет до сада тестирано око 300 грађана Српске


Од како је почетком новембра у РС почела студија о серолошким испитивањима, до сада је прикупљено око 300 узорака од грађана, а прве резултате о колективном имунитету на вирус корона можемо очекивати крајем године. 
 
Потврдили су ово за "Независне" са медицинских факултета у Фочи и Бањалуци, који заједно са Институтом за јавно здравство РС раде на првој националној студији серопреваленције ковид-19 инфекције у популацији РС.
 
До сада су узорци узети у Бањалуци и фочанској регији, сутра почиње узорковање у Лакташима, Козарској Дубици и Приједору, а сљедеће седмице на реду су сарајевско-романијска, бијељинска и добојска регија.
 
Дејан Бокоњић, декан Медицинског факултета Фоча, у разговору за "Независне" рекао је да је до сада у општинама које покрива овај факултет узето око 200 узорака, то јесте око 60 породица је до сада учествовало у овој студији.
 
"Територију РС смо подијелили трећински, тако да Медицински факултет у Фочи узима узорке у Херцеговини, сарајевско-романијској регији, зворничкој и фочанској регији", рекао је Бокоњић.
 
Додао је да ових дана узимају посљедње узорке из фочанске регије, то јесте из Фоче, Чајнича, Вишеграда и Рудог.
 
"У понедјељак почињемо узимање узорака из сарајевско-романијске регије, из Рогатице, Источног Сарајева, Сокоца, Хан Пијеска и Трнова", казао је Бокоњић.
 
Навео је да очекују да ће узорке из сарајевско-романијске регије прикупити до краја сљедеће седмице или најкасније за двије седмице, што ће зависити од одзива пацијената.
 
Испитивања се врше на основу методе случајног узорка, а како каже Бокоњић, одзив породица које учествују у студији је добар.
 
"У неколико првих дана када је почело испитивање имали смо мањих проблема са одзивом док смо случајно изабраним породицама објаснили зашто учествују, те зашто је то битно, па смо имали и неких замјенских породица. У посљедњих седам дана то иде прилично добро", рекао је Бокоњић.
 
Додао је да ће сљедеће седмице и Институт за јавно здравство РС почети тестирања на подручју Бијељине и Добоја.
 
"Надамо се да ћемо прелиминарне резултате имати до Нове године", закључио је Бокоњић.
 
Ранко Шкрбић, декан Медицинског факултета Бањалука, рекао је за "Независне" да је до сада у Бањалуци узето око 100 узорака.
 
"Контактирао сам директоре домова здравља у Лакташима, Козарској Дубици и Приједору, те ће од данас и у овим општинама почети узимање узорака", рекао је Шкрбић.
 
Додао је да ће након тога студија почети и у Челинцу и Котор Варошу, те даље сукцесивно на подручју цијеле западне РС.
 
"Очекујем да ћемо до краја сљедеће седмице имати значајан број узорака с подручја ингеренције Медицинског факултета Бањалука", казао је Шкрбић.
 
У БиХ још 1.589 заражених, преминуло 35 особа

За 24 часа од 4.005 тестираних узорака на вирус корона у БиХ је позитивно 1.589 особа, док је 35 особа код којих је потврђено присуство ковида-19 преминуло.
 
У ФБиХ је јуче новозаражено 1.088 особа, а преминуло је пет особа.
 
У РС регистровано је 417 новообољелих од ковида-19, док је пријављено 29 смртних случајева, а у Брчко дистрикту јуче су новозаражене 84 особе, а преминула је једна особа.

Izvor: Nezavisne