Путин: Статус Карабаха није ријешен :: Semberija INFO ::

 

Путин: Статус Карабаха није ријешен


Фото - Танјуг / АП
Коначни статус Карабаха није ријешен, Москва одржава статус кво, изјавио је предсједник Русије Владимир Путин у интервјуу за телевизију "Русија 24".

"Ако буду нормални односи између Азербејџана и Јерменије, биће могуће ријешити питање статуса Карабаха", додао је руски предсједник.

Он је истакао да је за Нагорно-Карабах потребно вријеме како би се миран живот вратио у домове и да ране још нису зацијељене.

"Најважније је да смо успјели да зауставимо крвопролиц́е. Више од четири хиљаде људи погинуло је само према званичним подацима, а заправо, мислим и више. То није филм, то је трагедија која се догађа у животу с конкретним људима, конкретним породицама! Због тога је заустављање крвопролиц́а главни резултат", нагласио је Путин.

Он је примијетио да се неколико пута приближавало коначном рјешењу ситуације у Карабаху и да је рат могао бити избјегнут да су садашњи споразуми постигнути раније.

Да су прихваћени приједлози за рјешавање ситуације, који су израђени још 2013. године, рат у Карабаху могао би се избјећи.

"Русија је 2013. године, у оквиру Минске групе ОЕБС-а, формулисала услове с којима су се све чланице Минске групе, укључујући и копредсједавајуће, а то су, подсјећам, Русија, Француска и Сједињене Америчке Државе, сложиле и подржале", прецизирао је Путин.

Он је додао да оптужбе за издају премијера Јерменије Никола Пашињана немају основа.

Услов за прекид рата - град Шуша

Руски предсједник испричао је да је у октобру, током телефонских преговора, убиједио предсједника Азербејџана Илхама Алијева да заустави борбена дејства у Нагорно-Карабаху под условом да се избјеглице врате у Шушу, али је Јерменија била против.

"Током 19. и 20. октобра имао сам низ телефонских разговора и са предсједником Алијевим и са премијером (Јерменије Николом) Пашињаном... Све у свему, успио сам да убиједим предсједника Алијева да је могуће зауставити борбена дејства, али је његов обавезан предуслов био повратак избјеглица, укључујући и у град Шуша", рекао је Путин.

Додао је да је, за њега неочекивано, став јерменских партнера био "формулисан тако да је за њих то неприхватљиво".

"Пашињан ми је директно рекао да у томе види пријетњу интересима Јерменије и Карабаха", додао је предсједник.

Руски мировњаци

Говорец́и о руским мировним снагама, руски лидер изјавио је да су руски мировњаци стационирани у Карабаху како би осигурали безбједност Јермена који се тамо врац́ају.

Он је додао да је питање повратка избјеглица у Нагорно-Карабах осјетљиво и важно.

"Ово је веома важно питање. Ово је врло осјетљиво питање. Управо с циљем осигуравања безбједности ових људи и распоређује се руски мировни контингент", прецизирао је Путин.

Предсједник је истакао да Москва сматра да се у Карабаху налази довољно припадника мировних снага и да је повец́ање њиховог броја могуц́е само уз договор страна.

Турска није крила да подржава Азербејџан

Турска никада није крила да у Нагорно-Карабаху подржава Азербејџан, то су геополитичке посљедице распада СССР и врло "конкретни догађаји које сада видимо, којима смо сада свједоци", рекао је руски предсједник.

"Што се тиче Турске, улоге Турске, то је добро познато, о томе се више пута директно говорило у Азербејџану, а ни турска страна то никада није скривала. Они су једнострано подржавали Азербејџан", навео је Путин.

Азербејџан врац́ао своје територије

Чак ни Јерменија није признавала независност Нагорно-Карабаха, што значи да је Азербејџан покушао да врати своје територије, рекао је руски предсједник.

"Нико, чак ни Јерменија, није признао независност Карабаха. Шта то значи са становишта међународног права? Да је Азербејџан врац́ао територије које је сматрао, а и цијела свјетска заједница, азербејџанском територијом. С тим у вези, имао је права да изабере било ког савезника који му пружа одређену помоц́", објаснио је Путин.

Путин је нагласио да је Азербејџан независна суверена држава и "има право да бира савезнике онако како сматра потребним". "Ко му ово може ускратити", додао је руски предсједник.

Споразум о Карабаху

Лидери Русије, Азербејџана и Јерменије, Владимир Путин, Илхам Алијев и Никол Пашињан, потписали су 10. новембра заједничку изјаву о потпуном прекиду борбених дејстава у Нагорно-Карабаху. Како се наводи у изјави, један дио региона прелази под контролу Азербејџана, стране ц́е размијенити заробљенике, а руске мировне снаге биц́е распоређене дуж контакт линије и дуж Лачинског коридора који повезује Карабах с Јерменијом. 

Како је саопштило Министарство одбране Русије, у саставу руског мировног контингента у зони сукоба у Нагорно-Карабаху биц́е 1.960 војника, 90 оклопних транспортера, 380 јединица аутомобилске и специјалне технике, преноси Спутњик.

Независне новине