КОЈЕ СУ НЕПРАВИЛНОСТИ ОБИЉЕЖИЛЕ ЛОКАЛНЕ ИЗБОРЕ У БиХ :: Semberija INFO ::

 

КОЈЕ СУ НЕПРАВИЛНОСТИ ОБИЉЕЖИЛЕ ЛОКАЛНЕ ИЗБОРЕ У БиХ


Локални избори и изборни дан углавном су протекли у складу са Изборним законом Босне и Херцеговине, на већини бирачких мјеста, оцјена је коалиције за фер и поштене изборе ''Под лупом''. Неправилности које су забиљежене се, како истичу, традиционално понављају из изборног циклуса у изборни циклус. Изузетак су неправилности које се тичу гласања путем мобилних тимова особа које су заражене корона вирусом. 
 
Близу 2 хиљаде 600 независних, нестраначких посматрача пратило је изборни дан, од отварања биралишта, гласања до бројања гласова. Но, у неким срединама, било је покушаја да се то спријечи. 
 
"Ријеч је о 15 бирачких мјеста у Добоју на која ми нисмо могли ући да посматрамо ујутру, иако смо на већини тих бирачких мјеста били први, дошли смо чак и прије чланова бирачких одбора. И ријеч је о 7 бирачких мјеста у Бањалуци гдје чланови бирачких одбора тврде да нису имали листе акредитованих посматрача", каже Дарио Јовановић, пројект менаџер коалиције ''Под лупом''.
 
Посебан проблем, истичу из коалиције ''Под лупом'' је ускраћивање права да гласају бирачима зараженим корона вирусом.
 
"Ми смо имали 6 мјесеци да планирамо како ће ти људи остварити своје право гласа. ЦОВИД мобилни тимови су били добра идеја, имали смо нови пик епидемије који је можда додатно закомпликовао процес, јер бисмо морали имати велики број тимова. Али ништа од тога није изговор да се некоме онемогући и одузме право гласа. И ја бих позвао људе да уложе приговоре ЦИК-у БиХ и истрају у томе да заштите своје бирачко право", поручује Јовановић.
 
Људи који су по доласку на бирачко мјесто установили да су пријављени да гласају путем поште без њиховог знања, још су једна забиљежена аномалија. 
 
"Ми смо говорили о томе уназад два, три мјесеца, да је тај институт гласања путем поште скоро у потпуности компромитован. Имамо више од 100 хиљада људи, рекордан број који су се пријавили. Ми се морамо запитати, коме је у интересу више да гласа на локалним него на општим изборима, а не живи у овој земљи", пита пројект менаџер коалиције ''Под лупом''.
 
Специфична ситуација догодила се у Травнику гдје је апсолутни побједник избора за начелника општине преминуо у изборном дану.
 
"Пошто имате празнину у закону ЦИК БиХ мора донијети ту одлуку. Морам рећи да на ту одлуку незадовољна страна има право жалбе Суду БиХ", наводи Вехид Шехић, предсједник стратешког одбора коалиције ''Под лупом''.
 
На близу 4 одсто бирачких мјеста уочене су неправилности које могу указивати на циљану манипулацију на изборима, те ће ''Под лупом'', кажу, тражити поновно бројање гласова уколико се потврде теже повреде изборних правила.