Бугарска ставља вето на почетак преговора Европске уније и Сјеверне Македоније :: Semberija INFO ::

 

Бугарска ставља вето на почетак преговора Европске уније и Сјеверне Македоније


Бугарска ће у уторак ставити вето на почетак преговора о чланству Сјеверне Македоније у Еуропској унији, због неријешених историјских спорова двије државе, изјавио је потпредсједник бугарске Владе Красимир Каракачанов.

"Подржавамо приступање Сјеверне Македоније у ЕУ, али када се та земља буде обавезала да ријеши спорове и примијени Договор о пријатељству. Када се та питања буду ријешила, сложићемо се о почетку преговора", рекао је он за бугарски јавни радио, преноси Бета.

Савјет за опште послове ЕУ у уторак би требало да усвоји оквирни споразум за приступне преговоре са Сјеверном Македонијом и Албанијом.

За усвајање тог документа потребна је сагласност свих 27 чланица Европске уније.

Њемачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је 10. новембра да се нада почетку преговора док је њена држава предсједавајућа ЕУ-ом до краја године.

Сјеверна Македонија је постигла 2018. године, послије дугог неслагања, компромис с Грчком око њеног имена, што је тој држави омогућило приступање НАТО-у прошлог марта.

Влада Бојка Борисова, у којој учествује националистичка партија ВМРО, недавно је пооштрила тон, критизирајући званично Скопље због неспремности да рјешава историјске спорове и што Бугарску представља као непријатеља у медијима и историјским књигама.

"Њихова цјелокупна државна политика и даље се заснива на језику мржње према Бугарској“, изјавила је у недјељу бугарска министрица вањских послова Екатерина Захаријева.

Раније је рекла како би Бугарска могла ставити вето на покретање приступних преговора са Сјеверном Македонијом ако та држава не призна да њен национални идентитет и језик имају бугарске коријене и ако не престане тврдити да у Бугарској постоји македонска мањина.

Semberija info