Заједничка војна вјежба оружаних снага БиХ и САД :: Semberija INFO ::

 

Заједничка војна вјежба оружаних снага БиХ и САД


Припадници Оружаних снага БиХ и САД учествоваће на заједничкој војној вјежби под називом "Билатерална вјежба", која ће бити реализована у сриједу и четвртак, 18. и 19. новембра, на полигонима за обуку Оружаних снага БиХ - Гламоч и Мањача.
 
"Билатерална вјежба" омогућиће Оружаним снагама БиХ унапређење партнерске сарадње са САД и НАТО партнерима, те развијање интероперабилности и спремности, као и створити претпоставке за увођење нових способности Оружаних снага, саопштено је из Министарства одбране у Савјету министара.
 
Оружане снаге БиХ ће на вјежби учествовати уз компјутерски подржану вјежбу /ЦАX/ и теренску вјежбу /ФТX/, а Оружане снаге САД ће учествовати са два авиона "Ф-16", те ће вршити подршку снагама на терену.
 
Авиони, који ће пружати блиску ваздушну подршку на локацији полигона Гламоч, неће користити бојеву муницију већ ће, након позива за подршку, извршити ласерско закључавање циља и симулирано уништење.
 
Циљ вјежбе је да Оружане снаге БиХ, кроз вјежбу са специјалистима за навођење и контролу блиске ваздушне подршке /Јоинт Терминал Аттацк Цонтроллерс – ЈТАЦ/ унаприједе оперативне способности декларисане батаљонске групе.
 
У саопштењу је наведено да би овим Оружане снаге БиХ стекле способности за извођење конвенционалних операција да у реалном времену и међународном окружењу реализују додијељене задатке уз употребу блиске ватрене и авионске подршке.
 
Током реализације вјежбе биће предузете све прописане хигијенско-епидемиолошке мјере, с циљем спречавања ширења вируса корона.