АЗИЈСКО-ПАЦИФИЧКЕ ЗЕМЉЕ ПОТПИСАЛЕ НАЈВЕЋИ ТРГОВИНСКИ СПОРАЗУМ НА СВИЈЕТУ :: Semberija INFO ::

 

АЗИЈСКО-ПАЦИФИЧКЕ ЗЕМЉЕ ПОТПИСАЛЕ НАЈВЕЋИ ТРГОВИНСКИ СПОРАЗУМ НА СВИЈЕТУ


Петнаест азијско-пацифичких држава у недјељу је формирало највећи трговински савез на свијету, под окриљем Кине и без учешћа САД-а који је под владавином америчког предсједника Доналда Трампа напустио преговоре о сличном удруживању.

Потписивање Свеобухватног регионалног економског партнерства (РЦЕП) на састанку у Ханоју догађа се три године након пропасти Транспацифичког трговинског споразума (ТТП) који би био једна од већих оставштина владе бившег америчког предсједника Барацка Обаме.

Његов насљедник Доналд Трамп је 2017., првог дана свог мандата, изашао из тог споразума који би, да је ступио на снагу, обухватио готово трећину свјетске трговинске размјене.

РЦЕП би сада могао додатно учврстити утицај Кине у Азији, дајући јој бољи положај да обликује трговинска правила регије.

Потписало га је 15 држава – десет чланица Савеза држава југоисточне Азије (АСЕАН), попут Малезије, Филипина, Индонезије и Вијетнама, те Аустралија, Кина, Јапан, Нови Зеланд и Јужна Кореја.

Договор је значајан јер су ривалске регионалне снаге Кина, Јапан и Јужна Кореја по први пут дио заједничког трговинског споразума. Индија се повукла из договора 2019. године.

Споразум је потписан виртуално, на састанку на врху АСЕАН-а на којем се разговарало о тензијама на Јужном кинеском мору и плановима о господарском опоравку након пандемије корона вируса.

Циљ споразума о ком се преговарало више од деценије је да се у надолазећим годинама постепено смањују царине, а неке се укидају одмах.

РЦЕП ће обухватити 30 посто свјетске економије, исти постотак свјетског становништва, те ће се односити на 2,2 милијарде потрошача, објавио је Вијетнам, домаћин сусрета.

Споразум ступа на снагу кад га ратификује довољан број држава, током идуће двије године, рекао је прошле седмице индонезијски министар трговине.

Semberija info