СДС и ПДП улазе у власт са СНСД-ом? :: Semberija INFO ::

 

СДС и ПДП улазе у власт са СНСД-ом?


БАЊАЛУКА - Након што су у СДС-у одлучили да се одазову позиву СНСД-а на разговоре о евентуалном учешћу у власти на нивоу БиХ, и у ПДП-у не одбацују ту могућност, а како ствари сада стоје, ускоро ће овим странкама бити упућен и формални позив за састанак.

"Ако буде позива, видјећемо, и не одбацујемо могућност. Досадашње моје лично искуство ми даје за право да будем резервисан, доста скептичан по питању искрености оваквих позива, али без обзира на коалициону оријентацију, или опозицију или власт, ПДП ће увијек једнако одговорно радити и чувати интересе свих грађана Републике Српске у заједничким институцијама БиХ", рекао је за "Независне" Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а.

Наиме, након сједнице Предсједништва СДС-а, Вукота Говедарица, предсједник ове странке, рекао је да ће се ова странка одазвати званичном позиву СНСД-а уколико до њега дође, јер су интереси Републике Српске на првом мјесту те да се у овом тренутку не може говорити о томе да ли ће или неће бити са СНСД-ом.

"Да ли ћемо ми бити са СНСД-ом или не, о томе се не може говорити у овом моменту, али је сигурно да се од сваке парламентарне политичке странке из Републике Српске, а највише од СДС-а, независно да ли били у неком партнерском односу или не, очекује да брани интересе Српске, и то ћемо радити као што смо радили и до сада", рекао је Говедарица.

Према незваничним информацијама, окупљање српских странака на нивоу БиХ у доброј мјери могло би да зависи и од односа у Федерацији БиХ, прије свега сарадње двије највеће бошњачке странке - СДА и СДП-а. Истовремено и сарадња СДА и СДП-а и евентуална коалиција ове двије странке готово је сигурна уколико се успију договорити СНСД и СДС, тако да би на нивоу БиХ власт могла бити састављена од три јака национална блока с обзиром на то да су се и све веће хрватске странке приклониле ХДЗ-у.

У СНСД-у, након што су у СДС-у одлучили да се одазову разговорима, кажу да им је драго што је превладао тај став и да су коначно увидјели да "када ми нисмо јединствени, једино страда Република Српска".

"Ми сви кроз јединство морамо да обезбиједимо да профитира Република Српска. Много пута смо их јавно позивали на званичан састанак, а недавно смо и актима Извршног комитета СНСД-а рекли да желимо да дође до тог састанка и формирања једног блока. Уколико је потребан и формалан позив, ми ћемо га упутити и оно што је суштински битно јесте да усагласимо јасну политику која ће на најбољи и најадекватнији начин да заштити интересе Републике Српске", рекао је за "Независне" Радован Ковачевић, портпарол СНСД-а.

Већ ове седмице може се очекивати сједница Предсједништва БиХ на којој би требало да буде ријечи о именовању предсједавајућег Савјета министара БиХ, а уколико до тога дође, одмах након тога може се очекивати и састанак СНСД-а са српским странкама у Републици Српској које су освојиле мандате у Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине.

Извор: Независне новине/Урош Вукић