Вакцинисање против грипа у БиХ од средине новембра :: Semberija INFO ::

 

Вакцинисање против грипа у БиХ од средине новембра


БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Вакцинација против сезонског грипа у БиХ требало би да почне средином новембра, потврдили су из надлежних завода.

Из Института за јавно здравство РС казали су да је Институт у сарадњи са Фондом здравственог осигурања РС и Министарством здравља и социјалне заштите РС обезбиједио 20.000 вакцина против грипа за категорије које су ослобођене плаћања и 5.000 доза вакцина за комерцијалне сврхе.

"Вакцину очекујемо средином новембра и још немамо формирану цијену. Чим вакцина буде достављена у Институт, грађани ће бити обавијештени о терминима вакцинације", истичу из Института.

Из Завода за јавно здравство ФБиХ казали да вакцинација против сезонског грипа у Федерацији БиХ још није почела, али да су наручене.

"Вакцине против грипа су наручене и њихов долазак се очекује средином новембра, када ће се вршити и дистрибуција по кантонима", истичу из Завода.

Додају да сваке године у Федерацији БиХ се набавља 30.000 до 40.000 доза вакцина за ризичне категорије и особе старије од 65 година.

"Ове године, због епидемиолошке ситуације, Завод за јавно здравство набавља додатних 10.000  доза које су предвиђене за вакцинисање медицинских радника на подручју ФБиХ", појаснили су из Завода. Додају да, што се тиче набавке вакцина у комерцијалне сврхе, према њиховим сазнањима наручено је око 15.000 доза, а цијена ће бити нешто већа у односу на претходне године.

Из Завода за јавно здравство Тузланског кантона рекли су да ће за 2020. годину набавити око 5.500 доза четворовалентне вакцине против сезонског грипа за најризичнију популацију која чини око 1,2  одсто укупног становништва ТК.

"Средства за ову намјену финансираће Завод здравственог осигурања Тузланског кантона. Ранијих година је набављана приближно иста количина вакцина, а све овиси од финансијског плана и финансијских средстава која се издвајају за Програм имунизације и имунопрофилаксе у ТК" , казали су из овог завода.

Независне новине