Злато БиХ вриједно 302 милиона марака :: Semberija INFO ::

 

Злато БиХ вриједно 302 милиона марака


САРАЈЕВО - Централна банка БиХ (ЦББиХ) у свом портфолију посједује 96.000 унци, односно око три тоне монетарног злата, чија је тржишна вриједност око 302 милиона марака.

Према ријечима надлежних из Централне банке БиХ, то монетарно злато је саставни дио државних девизних резерви и држи се на рачуну у банци у Швајцарској кредитног рејтинга ААА, а физички је лоцирано у трезору Банк оф Енгланд.

- Монетарно злато је традиционално саставни дио девизних резерви готово свих централних банака и сматра се најсигурнијом компонентом девизних резерви. Злато се у теорији сматра као имовина заштићена од негативних утицаја инфлације, али и као добро за којим расте потражња у несигурним временима. За сваку земљу пожељно је да има што више резерви у злату, јер је оно најпоузданији облик чувања вриједности, навели су из ЦББиХ, додајући да злато представља један од инструмената у које ова банка инвестира своје девизне резерве.

На питање да ли је и колико злата купљено током протеклих година, те када и под којим околностима оно може бити продато, из ЦББиХ нису хтјели да одговоре, уз образложење да ова банка, као и друге централне банке широм свијета, не објављује нити јавно коментарише своје инвестиционе и стратешке одлуке.

Како су истакли, злато као саставни дио девизних резерви БиХ представља покриће домаћој валути и одлуке Централне банке БиХ у домену улагања девизних резерви у злато засноване су на одговарајућим ограничењима и смјерницама које се утврђују законским и другим прописима.

- Инвестиционе одлуке о куповини и продаји злата базирају се на доступним анализама, очекивањима и стратешком опредјељењу - објаснили су из ЦББиХ.

Финансијски стручњаци и економски аналитичари сматрају да "пословна" политика ЦББиХ мора бити транспарентнија и отворенија за јавност. Наглашавају и да те три тоне злата које посједује БиХ не треба посматрати као златну резерву, већ само као државну имовину, као било коју другу.

Мишљења су и да те количине злата банка може продати или их замијенити нечим другим, у зависности од кретања на финансијским тржиштима, и то неће утицати на марку, јер она директно зависи од евра.

Према једној од посљедњих анализа Свјетског савјета за злато, БиХ се, ма како то чудно звучало, налази међу 100 најбогатијих земаља у свијету по резервама злата.

Глас Српске