Наплата јавних прихода у Републици Српској наставила тренд стабилизације: Каса јавних прихода пунија за 11 одсто :: Semberija INFO ::

 

Наплата јавних прихода у Републици Српској наставила тренд стабилизације: Каса јавних прихода пунија за 11 одсто


Наплата јавних прихода у Републици Српској је наставила тренд стабилизације, што показују и подаци о прикупљеним приходима у септембру, који биљеже раст од 11 процената у односу на исти мјесец прошле године.
 
За овако позитивне трендове су, поред редовних активности Пореске управе РС, утицале мјере Владе РС из Уредбе са законском снагом о пореским мјерама за ублажавање економских посљедица насталих усљед појаве корона вируса, али и низ других мјера које је доносила Влада РС са циљем да привреда лакше превазиђе актуелну кризу узроковану пандемијом.
 
Наиме, Пореска управа Републике Српске је у септембру ове године, на рачун јавних прихода РС, прикупила укупно 219,1 милиона марака, што је за 22,4 милиона марака више него у истом мјесецу прошле године, уз раст наплате у свим сегментима јавних прихода. Тако су директни порези наплаћени у износу од 40,5 милиона КМ, што је за 7,8 милиона КМ или 24 одсто више него у септембру прошле године. Највећи раст у овом сегменту јавних прихода остварен је код пореза на добит, и то за 32 одсто или 4,5 милиона КМ, из разлога што су те обавезе сада доспјеле на наплату, јер су одгођене мјерама Владе РС ради ублажавања посљедица корона вируса. Раст наплате забиљежен је и код пореза на доходак и то за 17 одсто, али и код пореза на непокретности за 20, те пореза на употребу, држање и ношење добара за 11 процената.

Када су у питању доприноси, и у септембру је настављен позитиван тренд па је по том основу прикупљено 144,1 милион марака, што је за 12 одсто више него у упоредном мјесецу. Наплата доприноса за Фонд ПИО и Фонд здравственог осигурања је већа за по 12 одсто, док је за Фонд дјечје заштите наплата прихода већа за 13 процената. Код осталих јавних прихода, наплата у септембру је износила 34,5 милиона марака и већа је за 3,9 милиона КМ или 13 одсто у односу на септембар 2019. године. У овом сегменту јавних прихода забиљежена је већа наплата такси и накнада за 20 одсто, концесионх накнада за 15 одсто, а казни за девет одсто.
 
Посматрано од почетка ове године, Пореска управа РС је за девет мјесеци прикупила укупно 1,823 милијарди КМ што је за три одсто мање него у истом периоду прошле године. Директни порези су наплаћени у износу од 341,4 милиона КМ или 30,9 милиона марака мање, док су остали јавни приходи наплаћени у износу од 281,7 милиона КМ, што је за 13 одсто мање. Међутим, наплата прихода по основу доприноса у овом периоду наставила је раст те је наплаћено 1,199 милијарди марака или три одсто више него у првих девет мјесеци прошле године. Управо то је још један конкретан показатељ да су мјере Владе РС на ублажавању посљедица корона вируса по привреду имале значајне ефекте, јер је очигледно да није дошло до смањења плата запослених, нити значајног отпуштања радника. Дакле, захваљујући добрим мјерама Владе РС дошло је до стабилизације у наплати јавних прихода РС, те до краја године очекујемо да наплата буде на нивоу из претходне године, која је била рекордна у наплати јавних прихода од оснивања Пореске управе РС у овом облику организовања.
 
Пореска управа Републике Српске овом приликом изражава захвалност свим пореским обвезницима који уредно извршавају своје пореске обавезе и позива све пореске обвезнике да послују у складу са важећим прописима и да своје обавезе извршавају благовремено, те да самим тим допринесу јачању Републике Српске и њене економије.

РЕПУБЛИКА СРПСКА, МИНИСТАРСТВО ФИНАНСИЈА, ПОРЕСКА УПРАВА