У ФБИХ НЕМА ВАКЦИНА И УШНИХ МАРКИЦА ЗА СИТНУ СТОКУ :: Semberija INFO ::

 

У ФБИХ НЕМА ВАКЦИНА И УШНИХ МАРКИЦА ЗА СИТНУ СТОКУ


Foto: Anadolija/Arhiva
САРАЈЕВО - Пољопривредници у ФБиХ затражили су од Уреда за ветеринарство БиХ да хитно набави вакцине и маркице за обиљежавање стоке.

"Из нејасних нам разлога ове године Уред није расписао тендере за набавку истих па нам стога пријети ширење заразних болести међу животињама. Привремено рјешење понуђено пољопривредницима, а то је признавање маркица и потврда о вакцинисању од прошле године, никако не можемо сматрати задовољавајућим", наводе у Удружење пољопривредника ФБиХ. Како истичу, вакцина није административна формалност, већ заштита неопходна како би пољопривредни производи били сигурни за конзумирање, а са здрављем грађана, посебно у периоду корона кризе, не смијемо се поигравати.

Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ, каже за "Независне" да ће ова година проћи, а да стока неће бити вакцинисана.

"Овце нису вакцинисане. Знамо да у ФБиХ има много бруцелозе, да ће се раширити. Покренуле су се приче и о извозу, а бруцелоза би га могла угрозити", каже Бићо.

Каже да нису добили одговор од Уреда за ветеринарство БиХ.

"Јавно смо их упозорили и уколико се овај проблем не ријеши за десетак дана, тражићемо смјену директора Уреда за ветеринарство БиХ (Љубомира Калабе)", истиче Бићо.

Додаје да недостају ушне маркице за овце и свиње те да су упозорили да нестаје ушних маркица и за крупну стоку.
Наглашава да би сличан проблем могао да погоди и њихове колеге из РС, али да они засад имају довољно маркица и да сада те маркице "позајмљују" у ФБиХ.

"И то може бити проблем, јер су ознаке из РС другачије него у ФБиХ. Углавном, маркица за ФБиХ нема за обиљежавање ситне стоке и свиња, а ускоро нестаје и за крупну стоку, а тендер још није расписан ни за набавку вакцина, а ни ушних маркица", тврди Бићо.

Владимир Усорац, предсједник Удружења пољопривредних произвођача у БиХ, рекао је за "Независне" да бруцелозе у РС има мање него у ФБиХ те да се она појави углавном код оваца, а спорадично и код говеда.
"Али то није проблем који је неподношљив", рекао је Усорац.

Истиче да се вакцине могу набавити у веледрогеријама и да је цијена пристојна.

"Проблем су маркице, а не толико вакцине у РС", каже Усорац. Како каже, у овом тренутку у штали има десеторо отељених телади која нису означена.

Из Уреда за ветеринарство одговорили су да је у току 2020. године планиран наставак вакцинације малих преживара против бруцелозе уз обавезно означавање из средстава пројекта ИПА 2018.

"Иако је планирано да ће пројекат бити оперативан од почетка године, Уред је обавијештен од стране Делегације ЕУ у БиХ да се, с обзиром на насталу ситуацију са пандемијом, набавка вакцина и ушних маркица помјера на задњи квартал 2020. године", саопштено је из Уреда.

Након достављене прве информације, Делегација ЕУ у БиХ поново је обавијестила Уред да се набавка не може очекивати прије првог квартала 2021. године.

"Нажалост, и поред свих напора, додатна средства потребна за набавку вакцина и ушних маркица нису осигурана. На терен су у току 2020. дистрибуиране 110.363 дозе вакцина, од чега 77.513 на подручју ФБиХ, 29.850 на подручју РС и 3.000 на подручју Брчког за потребе провођења вакцинације вакцинама преосталим из 2019", стоји у одговору Уреда.

(Независне)