Трамп није плаћао порез десет година :: Semberija INFO ::

 

Трамп није плаћао порез десет година


Пријављујући губитке у пословању, њујоршки милијардер је имао дупло мање обавезе према држави него ватрогасци или наставници.

У години кад је победио на изборима и у првој години на власти, Доналд Трамп је платио порез од само 750 долара, а десет година није уплаћивао ни цент, објавили су амерички медији месец дана пре председничких избора.

Иако милијардер, Трамп није измиривао обавезе према држави јер је пријављивао да је његова компанија имала веће губитке него добитке, показало је истраживање „Њујорк тајмса”. Како се наводи у анализи двадесетогодишњег пословања компаније „Организација Трамп” и председникових личних финансија, садашњи шеф савезне владе десет година није плаћао порез савезној влади јер је ослобађан обавеза на основу губитака у пословању.

Амерички лидер је ове натписе назвао „лажним вестима”, тврдећи да је измиривао обавезе према САД, али и да је плаћао високе порезе у држави Њујорк. И Трампова компанија је демантовала новине са Менхетна, наглашавајући да је председник платио десетине милиона долара током поменутих 15 година.

И поред тога што немају такву законску обавезу, шефови Беле куће су последњих деценија објављивали финансијску „личну карту” из које се видело колико су зарађивали и уплаћивали у буџет. У случају Џорџа Буша Млађег и Барака Обаме – око 100.000 милиона долара годишње. Актуелни лидер је једини који је то одбио, а његови противници истичу да је сада јасно и због чега. Изгледа да Трамп није толико успешан бизнисмен колико се представља, чим су му толики послови пропадали, сматра Демократска странка. Из изборног штаба демократског председничког кандидата Џоа Бајдена стиже и оцена да се Трамп служио шемама које су му помогле да, и у годинама кад је плаћао глобу држави, она буде мање од оне коју плаћају наставници, ватрогасци и медицинске сестре.

То му је полазило за руком тако што су му се губици у пропалим пословима одбијали од пореза на послове који су му добро ишли. Зарађивао је милионе долара на некретнинама у Њујорку, Индији, Турској и Филипинима, а најуспешнији је био у ријалити програму „Шегрт”, где је зарадио 427 милиона долара. „Њујорк тајмс” пише да Трамп није плаћао порез на овај профит јер су му се одбијали „минуси” у бизнису с хотелима и теренима за голф.

С негативним салдом послује чак и његов хотел у Вашингтону, иако тамо одседају бројни пословни људи и страни државници који желе да му се додворе. Иста је ситуација и са комплексом на Флориди и поред тога што је Мар а Лаго привукао далеко већи број гостију откако је власник имања постао председник државе. Није помогло ни што је савезна влада чест гост у Трамповим угоститељским објектима, којима плаћа смештај председника, његових сарадника и тајних агената.

Према документацији коју је прибавио њујоршки лист, шеф Беле куће је и лично позајмио више од 400 милиона долара, које мора да врати у наредних неколико година. Пореске власти су се у међувремену предомислиле за део обавеза које су опростиле Трампу. У току је суђење, а ако председник изгуби спор, дуговаће држави сто милиона долара.

Кад је користио губитке у једним пословима да би избегао да плати порез на добит у другим, Трамп није прекршио закон. За неке друге шеме се ипак поставља питање да ли су легалне. Као компанијске трошкове је од 2011. до 2018. пријавио и 26 милиона долара за консултантске услуге, а међу консултантима је била и његова кћерка Иванка Трамп, која није била спољни сарадник, већ једна од тадашњих директорки „Организације Трамп”. У питање се доводи и то зашто је компанија плаћала свом директору и председниковом најстаријем сину Доналду Млађем адвокатске услуге и заводила рачуне као трошкове пословања, кад се те услуге нису тицале „Организације Трамп”, већ јуниорових контаката са Русима на прошлим изборима.

У трошкове пословања компанија је убрајала и 70.000 долара за фризере који су сређивали Доналда Трампа за јавне наступе (Иванка је у исте сврхе потрошила скоро 100.000 долара фирминог новца).

Председник Трамп је и даље власник компаније, али је руковођење препустио синовима Доналду и Ерику. И његова кћерка Иванка се званично повукла из породичног бизниса да би била саветница у Белој кући.

Прича о порезима објављена је уочи вечерашње дебате између председника и бившег потпредседника (прва од три).

Политика