ПРОШЛО ЈЕ 18 ЧАСОВА, КАКО НАЗАД У СРБИЈУ? :: Semberija INFO ::

 

ПРОШЛО ЈЕ 18 ЧАСОВА, КАКО НАЗАД У СРБИЈУ?


Истекао је рок који је Кризни штаб предложио за повратак српских држављана из иностранства. Шта то значи за наше грађане који тек планирају да се врате?

Сви они који од сада па надаље пређу границу биће под посебним здравственим надзором, који се уводи ради спречавања даљег ширења инфекције.

При преласку границе добиће здравствено упозорење, у коме ће бити упознати са свим обавезама које су дужни да испуне.

Први корак који би ти грађани требало да предузму при повратку у земљу је тест самопроцене на ковид 19, који је доступан на следећој адреси хттпс://www.е-здравље.гов.рс/ландинг/ .
Попуњавање овог упитника помоћи ће им да добију бољи увид у своје опште здравствено стање и резултат теста ће бити показатељ да ли је потребно да се јаве у ковид-амбуланту.

Грађанин који попуњава тест треба да резултат одштампа или сачува, како би имао доказ о урађеном тесту. Ово значи да грађани не треба по аутоматизму да посећују ковид-амбуланте при повратку из иностранства, већ само они који урађеним тестом самопроцене добију таква упутства. Овим се избегавају непотребне гужве у амбулантама и елиминише се опасност да се незаражени грађани евентуално инфицирају вирусом у редовима за преглед.

Период посебног здравственог надзора траје 10 дана, тако да десетог дана од повратка из иностранства, грађани који при првом тесту нису добили упутство за одлазак у ковид-амбуланту треба да још једном ураде тест самопроцене на ковид 19. Уколико резултати тада покажу да нема опасности од инфекције, посебни здравствени надзор за њих престаје да важи.

Грађани који нису у могућности да испуне дигитални упитник треба да телефоном позову институт или завод за јавно здравље у свом граду или општини и добиће сва неопходна упутства.

Ситуација на граници са Хрватском регуларна, повећан интезитет на Гостуну

На граничном прелазу Батровци ситуација је регуларна без већих застоја и гужви. Возила на прелаз чекају између 15 и 20 минута.

На граничном прелазу Гостун интензитет саобраћаја је повећан, а грађани су озбиљно схватили одлуку Кризног штаба о повратку у Србију.

(Б92)