МЛАДА УЗБЕНИСТАНКА У БОРБИ ПРОТИВ ЈАКЕ ПАТРИЈАРХАЛНЕ КУЛТУРЕ :: Semberija INFO ::

 

МЛАДА УЗБЕНИСТАНКА У БОРБИ ПРОТИВ ЈАКЕ ПАТРИЈАРХАЛНЕ КУЛТУРЕ


Гулсанам Алијонова суочила се с оптужбама за напад након што се супротставила двојици мушкараца за које тврди да су је сексуално узнемиравали.
 
Против 23-годишње Узбекистанке Гулсанам Алијонове подигнута је оптужница за напад, којом би могла добити петогодишњу затворску казну ако буде осуђена за премлаћивање двојице мушкараца за које је тврдила су је сексуално узнемиравали, пише редакција Радија Слободна Европа на енглеском језику.

Многи се питају је ли Алијонова кривично оптужена за ударање мушкараца или зато што је била довољно дрска да се супротстави мушкарцу у конзервативном патријархалном друштву какав је Узбекистан.

Вијести о оптужбама против Алијонове, која живи у источној провинцији Наманган, објављене су 8. септембра, иако се наводни злочин догодио 25. јуна.

Занимљиво је пратити догађаје почевши од 8. септембра када је Министарство унутрашњих послова објавило прве информације о случају.

Интернет страница Министарства унутрашњих послова у саопштењу наводи да је 25. јуна у 17:30, према локалном времену, "Г. А. намјерно занемаривала правила понашања друштва... без икаквог разлога претукла 33-годишњег У.

А., нанијевши му физичку повреду ... и даље, Г. А. је наставила чинити кривичне радње, ударајући неколико пута у лице 30-годишњег А. Н. који је покушавао да смири ситуацију".

Узбекистанска wеб-страница Газета.уз извијестила је о случају помно пратећи информације на wеб-страници Министарства унутрашњих послова.

Алијонова је оптужена за хулиганство, односно кршење члана 277., став 3. Кривичног закона.

С обзиром на то да је Министарство унутрашњих послова употријебило изразе попут "намјерно занемаривање" и "наставила чинити кривичне радње", шансе Алијонове на суду нису изгледале добро.

Али Алијонова је имала срећу да случај против ње није прошао незапажено.

Никита Макаренко, бивша новинарка Газета.уз, 8. септембра је твитала да је "23-годишња дјевојка претукла двојицу момака у Намангану одмах након што су је прозвали из аутомобила".

Подршка на друштвеним мрежама

Многи су на Твитеру изразили подршку Алијоновој и критике узбекистанској служби за провођење закона због њеног задржавања.

Затим је стигло више информација о Алијоновој.
Газета.уз је објавио интервју с њом 10. септембра.

Алијонова је објаснила да је пратила снаху и њену десетомјесечну бебу до Андигона. Били су вани и снаха је покушавала договорити вожњу с таксистом, када се зауставио аутомобил, након чега се мушкарац почео смијати и правити гримасе Алијоновој због њених кратких панталона и мајице.

Кад му је дјевојка одговорила, мушкарац се почео вулгарно изражавати, упућујући увреде Алијоновој уз погрдно спомињање њене мајке.
 

Тада се аутомобил с двојицом мушкараца одвезао.

Будући да је Алијонова већ имала такси, ускочила је и замолила возача да слиједи аутомобил с мушкарцима.

Сустигла их је и суочила се с једним од њих. Наводно јој је добацио увреде и зграбио је за кошуљу и у том тренутку га је почела ударати. Када је други мушкарац покушао интервенисати, Алијонова га је одгурнула.
 
Обојица мушкараца су побјегли на различите стране, али њихови пријатељи који су били у другом аутомобилу почели су нападати таксисту све док нису видјели Алијонову како долази к њима.

Иначе,  Алијонова је шампионка у теквандоу у Намангану и такмичи се на међународном нивоу. Такођер бокса и познаје карате.

Недавно је радила као волонтерка током избијања корона вируса, доносећи храну за око 500 породица у свом округу.

Студира и на трећој је години факултета.

Суосјећање јавности

Приклањање Газета.уз Алијоновој у објављеном тексту било је знак да ће јавност суосјећати с младом женом.
И засигурно, добила је велику подршку на друштвеним мрежама.

Чак је и најстарија кћерка узбекистанског предсједника Шавката Мирзијојева споменула случај Алијанове у ширим расправама о равноправности жена и новинарки у правосуђу.

Но, иако је на друштвеним мрежама било много коментара који су углавном били изрази подршке Алијоновој, то обично није случај за жене које се покушавају одбранити у Узбекистану и уопштено у Централној Азији.

Случај Алијонове такође је привукао пажњу изван Узбекистана, а апсурд оптуживања жене која није прихватила тихо вријеђање очито је нешто што узбекистански тужиоци нису могли игнорисати.

Ношење кратких панталона није противзаконито у Узбекистану, али је поприлично увредљиво за патријархално друштво које захтијева да се жене одијевају скромно и да буду покорне.

Алијонова није била једна од њих и то је некима очито сметало.

У причи о Гулсанам Алијоновој нигдје се не спомиње да ли су двојица мушкараца који су започели проблем испитивани у полицији, да ли су добили опомену због заустављања свог возила да би некога вријеђали, или упутство о томе да се према женама требају понашају с више поштовања или да се извину због непримјерених коментара.

Алијонова се успјела физички одбранити, али то обично није случај у Централној Азији.

Узбекистански званичници - укључујући предсједника Мирзијојева, Женски одбор или Сенатски одбор за родну равноправност - до сада су обећавали једнака права женама, али нико од њих није јавно коментарисао ситуацију у којој се нашла Алијонова.
 
(Радио Слободна Европа)