НЕДЈЕЉА БОРБЕ ПРОТИВ ТУБЕРКУЛОЗЕ :: Semberija INFO ::

 

НЕДЈЕЉА БОРБЕ ПРОТИВ ТУБЕРКУЛОЗЕ


Недјеља борбе против туберкулозе обиљежава се средином септембра како би се скренула пажња јавности на чињеницу да туберкулоза и даље представља значајан здравствени проблем у већем дијелу свијета, те да превенција и правовремено лијечење ове болести имају значајну улогу у њеној контроли.

Туберкулоза је водећи узрок смрти међу особама које живе са ХИВ-ом и главни узрок смрти повезаних са антимикробном резистенцијом. У периоду од 2000. до 2017. године, захваљујући лијечењу туберкулозе на глобалном нивоу, спашено је 54 милиона живота. Туберкулоза се јавља у цијелом свијету. Током 2017. године највећи број обољелих је забиљежен у југоисточној Азији и западном Пацифику.

Током 2018. године Институту за јавно здравство Републике Српске пријављена су 194 новообољела од туберкулозе. Више обољелих је било међу мушкарцима у односу на жене. Највише обољелих од туберкулозе је било у узрасној групи преко 65 година старости. Стопа инциденције је износила 16,9 на 100.000 становника.

Поредећи са осталим респираторним болестима, током 2018. године туберкулоза је имала проценат учешћа од 1,86% у укупном оболијевању међу респираторним заразним болестима, те се налазила на седмом мјесту по учесталости у овој групи заразних болести.

Туберкулоза је заразна бактеријска болест узазвана бацилом туберкулозе који најчешће захвата плућа. Само мали проценат заражених се разболи од туберкулозе, а ризик за разболијевање је много већи код особа са ослабљеним имуним системом. Тако особе које живе са ХИВ-ом имају 20 до 30 пута већу вјероватноћу да развију активну туберкулозу.

Туберкулоза се преноси путем капљица из грла и плућа особа које имају активно обољење респираторних органа узроковано овим бацилом. Симптоми активне туберкулозе плућа су: кашаљ (рјеђе са испљувком или крвљу), бол у грудима, слабост, губитак тјелесне тежине, повишена температура и ноћно знојење.

Oд туберкулозе најчешће оболијевају особе у директном контакту са обољелим, особе које живе у колективним и алтернативним смјештајима са лошим хигијенским условима живота, социјално угрожене категорије становништва, дјеца и старије особе, те особе са ослабљеним имуним системом. Зависност од алкохола и/или дрога, пушење, шећерна болест, малигне болести, хронична бубрежна болест, дуготрајна имуносупресивна терапија, трансплантација органа или постојање инфекције ХИВ-ом такође повећавају ризик оболијевања од туберкулозе.

За лијечење туберкулозе користе се комбинације антибиотика (туберкулостатика) у периоду од шест мјесеци.
Битно је истаћи да је туберкулоза изљечива болест, али борба за контролу ове болести захтјева учешће многих, од обољелих од туберкулозе, чланова њихових породица, здравствених радника, заједнице у којој живе до цивилног друштва, влада, приватног сектора и међународних партнера.

Обиљежавање Недјеље борбе против туберкулозе представља прилику да се као друштво преиспитамо шта предузимамо у борби против туберкулозе и шта даље можемо да урадимо у даљој контроли ове болести.

Контрола туберкулозе у Републици Српској обавља се кроз рад здравствених установа, те кроз активности Фонда здравственог осигурања РС и Министарства здравља и социјалне заштите РС. У циљу борбе против туберкулозе, Република Српска проводи активности у складу са Политиком унапређивања здравља становништва у Републици Српској до 2020. године, којом је дефинисано да се боља контрола туберкулозе обезбјеђује кроз осигуравање доступности здравствених услуга и интервенција заснованих на доказима, осјетљивим групама становништва.

Семберија инфо