ШКОЛА НОВИНАРСТВА - ДУЊА ШКУНДРИЋ: Шта нам ове младе стеже да'л су криве нове мреже? :: Semberija INFO ::

 

ШКОЛА НОВИНАРСТВА - ДУЊА ШКУНДРИЋ: Шта нам ове младе стеже да'л су криве нове мреже?



Шта нам ове младе стеже да'л су криве нове мреже?

У ери дигиталне револуције, нове мреже су постале кључни дио свакодневног живота младих широм свијета. Док неки сматрају да су ове платформе стега које ограничавају слободу и креативност младих, други виде у њима потенцијал за ослобађање и повезивање са глобалном заједницом.

За многе младе људе, нове мреже представљају простор за изражавање креативности, стварање идентитета и повезивање са другима који дијеле сличне интересе. Кроз различите платформе, као што су TikToк, YouTube, Instagram, млади имају прилику да се изразе на начине који су прије били недоступни, било кроз креирање видео садржаја, умјетности или активизма. Све мреже пружају простор за заједничко учење и раст, те подстичу размјену идеја и перспектива међу младима широм свијета. Такође, учешће у дискусијама о различитим темама омогућавају праћење актуелних догађа и вијести, држећи кориснике информисаним и повезаним са свијетом око њих. Могу да послуже за организовање догађаја и окупљање заједница са заједничким интересовањима, што доприноси изградњи и јачању друштвеног капитала. Оне нам могу пружити подршку у случају кризних ситуација, помоћи људима да пронађу ресурсе и помоћ у тежим временима. Међутим, истовремено се суочавамо са изазовима које нове мреже могу донијети. Претјерана употреба друштвених медија може довести до проблема овисности, губитка приватности и смањења менталног благостања. Поред тога, постоји и забринутост због негативног утицаја на самопоуздање и социјалне интеракције младих. Нове мреже представљају двоструку природу за младе генерације, јер могу бити извор ослобађања и повезивања, али и стега које могу ограничити њихову слободу и добробит. Додатне негативне посљедице друштвених мрежа укључују ширење лажних вијести и дезинформација, које могу утицати на многе и обликовати њихова мишљења и ставове. Код млађих генерација, може доћи до потенцијалног губитка продуктивности и концентрације и прекидања рада ради прегледања друштвених мрежа. Штетне посљедице могу обухватити и смањење квалитета сна и здравствене проблеме, попут болова у врату и леђима изазваним продуженим сједењем испред екрана.

Кључно је препознати ову комплексност и радити на промоцији здравог и одговорног кориштења друштвених медија међу младима. Кроз едукацију, подршку и стварање позитивног онлајн окружења, можемо осигурати да нове мреже постану ресурс за раст, умјесто препрека за развој младих.

Дуња Шкундрић

Биографија – Дуња Шкундрић


Дуња Шкундрић рођена је 11.08.2008. године у Бијељини. Основну школу „Вук Караџић“ завршила је са просјечном оцјеном 5,00 и носилац је Вукове дипломе. Такође награђена посебном дипломом за постигнућа у области музичке културе. Дугогодишњи је члан СПД „Србадија“. У жељи за усавршавањем и проширивањем знања уписује средњу школу Гимназија „Филип Вишњић“ у Бијељини и тренутно похађа први разред. Говори енглески језик, а служи се и њемачким језиком. У слободно вријеме чита књиге.